Kultúra

Kezdődik a Mezzo operaversenyének második fordulója Szegeden

Kezdődik a Mezzo operaversenyének második fordulója Szegeden

2009. május 28., csütörtök
Kezdődik a Mezzo operaversenyének második fordulója Szegeden

Pénteken kezdődik Szegeden a Mezzo operaversenyének második fordulója, amelynek végére a résztvevők ének és a színészi tudása alapján eldől, hogy kik alakítják majd a fesztivál öt operaprodukciójának főbb szerepeit - közölte Havas Ágnes versenyigazgató csütörtökön Szegeden.

Az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval elnevezésű megmérettetés első fordulójába 48 országból csaknem négyszáz énekes jelentkezett, közülük választották ki öt meghallgatáson azt az ötvenöt versenyzőt, akik a második fordulóban indulhatnak - mondta a fesztivált a Mezzo televízióval és a Szegedi Szabadtéri Játékokkal közösen szervező Armel produkció vezetője. A második fordulóban a produkciók rendezői és a darabot színpadra állító operaházak vezetői választják ki azokat az énekeseket, aki majd az öt mű három-három főszerepét alakítják - tette hozzá a szervező. A debreceni Csokonai Színház David Alagna Egy halálraítélt utolsó napja című darabját mutatja be világpremierként Nadine Duffaut rendezésében. A zeneszerző David Alagna jó nevű rendező - a híres a tenorista, Roberto Alagna fivére - maga is részt vesz a második forduló zsűrijében. A gdanski Opera Baltycka

Richard Strauss

Ariadné Naxosban című művét tűzi műsorra. A 2008-as versenyben az ő produkciójuk (

Britten:

Lukrécia meggyalázása) főszereplője, a horvát

Janja Vuletic

nyerte a legjobb énekesnő díját. A svájci Théatre Bienne Soleure két egyfelvonásossal debütál a versenyben:

Ravel

Pásztoróra és Martinu Alexandre bis című darabjával, amelyeket - az operaműfajban ezzel a produkcióval bemutatkozó -

Bagó Bertalan

rendez. A Morva-Sziléziai Nemzeti Színház

Marco Tutino

operáját fogja játszani, a Vita című mű a milánói Scala premierje után először Ostravában hangzik el a zeneigazgató,

Oliver von Dohnányi

vezényletével. A darabot

Telihay Péter

rendezi. New York-ban pedig

Tobias Picker

Emmeline című darabját mutatja be a Dicapo Operaház

Alföldi Róbert

rendezésében Az énekesek első lépésként, a bemutatkozáson szabadon választott darabjaik közül adnak elő egy a zsűri által kiválasztott művet az öt rendező jelenlétében. Majd azzal a rendezővel dolgoznak együtt, akinek az operájában egy-egy szerepre a zsűri jelölte őket az első fordulóban nyújtott teljesítményük alapján. Végül az utolsó körben a rendezők bármelyik - a bemutatkozás során kiválasztott - énekessel dolgozhatnak - ismertette a verseny menetét

Havas Ágnes.

A végső döntést a rendezők hozzák meg, a nyilvános eredményhirdetés pedig szombaton este lesz a szegedi Reök-palotában - tette hozzá a szervező. Az operaverseny döntőjét 2009 novemberében rendezik a Szegedi Nemzeti Színházban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.