Kultúra

Varró Dániel, a rímzsonglőr

Varró Dániel, a rímzsonglőr

2009. április 28., kedd
Varró Dániel, a rímzsonglőr

„A Túl a Maszat-hegyen... kortalan mű, akár a Micimackó..."

varrodaniel3
Sztárhoz illő fogadtatás kíséri irodalmi fellépéseit, csinos, fiatal lányok, középkorú tanárnők és lelkes anyukák várnak sorban, hogy dedikáltassák Varró Dani könyveit. Népszerű költő Dániel, talán a kortárs 30-as korosztályból a legnépszerűbb.

Verseit nem elvont, nehezen kibogozható, ködös látomások és absztrakciók terhelik, csengő-bongó rímekben szól az olvasókhoz, szereti a költői csicsákat, a humoros, poénos fordulatokat csakúgy, mint az iróniát, a valós élet tréfás, játékos pillanatait, a közönséggel összekacsintó poétikai csínytevéseket. Az Assam Teaházban megrendezett irodalmi esten sem hazudtolta meg önmagát a Bródy Sándor-díjas, Gundel-díjas, József Attila-díjas, Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt-díjas stb. fiatal szerző. Pózok nélkül önmagát adta, nem misztifikálta irodalmi munkásságát és a költői mesterséget, minden megnyilatkozásából a jópofa szomszéd srác köszönt vissza, aki ugyanúgy szereti a focit, a hollywoodi sorozatokat, a pókert, a barátokkal szervezett közös bulikat, mint korosztályából bárki. Semmi rendkívüli, semmi fakszni. Csak annyi, hogy Dani kiválóan ismeri a költői mesterséget, ha kell, a XIX. század poétáinak, ha kell,

Adynak, Illyésnek

vagy

Pilinszkynek

a nyelvén szólal meg rendkívül színes és gazdag poétikai eszközök segítségével köznapi, sokszor triviális dolgokról, napi témákról és szituációkról. Talán ezért is tűnik közelinek, mindenki számára elfogadhatónak és befogadhatónak.

varrodaniel6

A költő az irodalomba berobbanó gyermekverseivel, a legkisebbekhez fűződő viszonyáról vallott, kitért műveinek kritikai fogadtatására, irodalmi elődeire és kedvenceire, a modern kor technikai vívmányaira, az sms-versekre, a virtuális világra, olvasmányélményeire, alkotási szokásaira, majd felolvasás következett: a Boci, boci, tarka című vers különböző költők szájíze és stílusa szerint készült változata. Kiváló vers- és stílusparódiák, szemlátomást a közönség is élvezte. Az est után

Dani

még legalább egy órán át szorgosan dedikált úgy, hogy minden sorban álló ifjú hölgyhöz volt néhány kedves szava, megjegyzése. Fülig érő szájjal, örömteli mosollyal meg is hálálták neki.

Varró Dániellel készített interjúnk a napokban lesz olvasható a SZEGEDma.hu -n!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.