Kultúra

Light Magyar Mixet kínál a Szegedi Focus Műhely a magyar drámára szomjazóknak

Light Magyar Mixet kínál a Szegedi Focus Műhely a magyar drámára szomjazóknak

2009. március 11., szerda
Light Magyar Mixet kínál a Szegedi Focus Műhely a magyar drámára szomjazóknak

Új bemutatóra készül a Szegedi Focus Műhely; a Light Magyar Mix (mocskosul szelíd magyarság-paródia) című előadást március 16-án láthatja először a közönség - közölte a darab rendezője az MTI-vel.

Mint azt

Benkő Imola Orsolya

elmondta, a tizennyolc éven felüli nézőknek ajánlott szórakoztató produkció a nagy magyar drámai kánon szereplőit állítja a középpontba. Így találkoznak Az ember tragédiája, a Bánk bán és a Csongor és Tünde női és férfi főszereplői egy színpadon. A rendező szerint a darabban megmutatkozik a küzdelem, a hazaszeretet és a szerelem. A hat főszereplő - Ádám és Éva, Bánk bán és Melinda, Csongor és Tünde - az előadás elején mint "műtárgy" jelenik meg, később azonban el kell kezdeniük a mai ember nyelvén beszélni - mutatott rá Benkő Imola Orsolya, hozzátéve, hogy a főszereplők mellett a színpadon jelen van még a mindenkori mellékszereplő, aki hol Tiborcként, hol Luciferként, hol egy-egy népszerű magyar kulturális ikonként - például Doktor Bubó vagy Kis Vuk alakjában - jelenik meg. A rendező a cím magyarázataként elmondta: a produkció azért "light", mert egy ötven perces előadásban tesznek kísérletet a három darab mondanivalójának bemutatására. Magyar, hisz a nagy magyar drámai kánon részét képezik a darabok, melyekből egy önálló "mix" készül a három tartalom összefésüléseként. A darab megtekintését csak felnőtteknek javasolják, ezt a nyelvezet és a szereplők öltözete is indokolja. Emellett ajánlott, hogy az alapműveket ismerje a közönség, hisz rengeteg utalás lesz az eredeti szövegekre - jegyezte meg a rendező. A Szegedi Focus Műhely 2003-ban indult útjára Benkő Imola Orsolya, a társulat jelenlegi művészeti vezetőjének irányításával. Azóta számos előadást láthatott már tőlük a közönség országszerte, sőt többször szerepeltek már külföldön is. A társulat "kutatószínház", elkötelezetten keresi a színház legkülönbözőbb kifejezési lehetőségeit és kommunikációs csatornáit. Benkő Imola Orsolya tájékoztatása szerint következő - az embereket körülvevő korlátokat feszegető - produkciójuk szeptemberre várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.