Kultúra

Látni tanít az Angelico-kiállítás

Látni tanít az Angelico-kiállítás

2009. március 14., szombat
Látni tanít az Angelico-kiállítás

„Segíteni jó" címmel nyílt kiállítás a Millenniumi Kávéház Klub Termében, melyen Stift Zoltán Angelico atya grafikái és Landthaller Judit fotóművész képei láthatók. A kiállított képek arra is tanítanak, hogy hogyan lehet olyan egyszerűen és őszintén nézni a világot, mint a gyerekek - fogalmazott a kiállítást megnyitó Martos Levente Balázs teológiai tanár. Vagyis a képek segítenek látni: látni a színt, a fényt és a mosolyt, vagy éppen - a kiállítás címéből kiindulva - a segítséget.

Angelico

atya hittanórákon gyakran rajzolt a táblára, és mint mondja: a mosolygós figurák tetszettek a gyerekeknek - s mint később kiderült, nem csak nekik. A kiállított képeket digitális rajztáblán rajzolja meg a pap-grafikus, ez a technika azt is lehetővé teszi, hogy rögtön „nyomdakész" alkotásokat kapjon. Majd tíz évvel ezelőtt készült egy kifestőkönyv „Segíteni jó" címmel az elsősegély-nyújtás témakörében. „A rajzolás azért tanulságos, mert papként készítem ezeket a képeket, ugyanakkor kilépünk a szoros értelemben vett evangelizáció kereteiből, és a szeretet hétköznapokban megvalósuló értékét próbálom a rajzolás által megmutatni" - vallja Angelico atya, és hozzáteszi: a kiállítás azért kapta ugyanezt a címet, mert tágabb értelemben a rajzok és Landthaller Judit képei is segíteni igyekeznek - csak akkor van értelme a művészetnek, ha segít élni, értelmes életet, minden küzdelem dacára boldog életet élni. A kedves, szeretetteljes és leleményes kis angyalka, Angelico mindig újabb és újabb szellemes ábrákon jelenik meg Stift Zoltán - pap, grafikus, és a

Mária Rádió

újságírója - grafikáin. Az alkotó a figurát bámulatos változatosságban tudja bemutatni. Kiállításait már Vácon, Budapesten, sőt Rómában is láthatták az érdeklődők. „Ahogyan a fotókon látható, nagyon vonz a fény-árnyék és a geometriai vonalak" - mondja

Landthaller Judit.

„Úgy érezzük, hogy kiegészítik egymást a képek - ez adta a közös kiállítás ötletét" - árulta el a fotóművész. Landthaller Judit képeivel 2008-ban I. díjat nyert a kárpát-medencei fotóművészek számára rendezett „Csak tiszta forrásból" című kiállításon. Tagja a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának, csoportos kiállításaikon rendszeresen szerepel. A Szegeden kiállított képeinek egy része szerepelt a tavaly megrendezett Ars Sacra kiállításon. A kiállítás március 19-ig minden nap megtekinthető a Millenniumi Kávéház nyitvatartási ideje alatt. (Vasárnap 16.00-22.00, hétfő, kedd: 12.00-23.00, szerdától szombatig: 12.00-23.30). A belépés ingyenes!

Stift Zoltán Angelico atyával készített interjúnk holnap olvasható a SZEGEDma.hu-n!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.