Kultúra

Irodát nyitott a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat Szegeden

Irodát nyitott a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat Szegeden

2009. március 2., hétfő
Irodát nyitott a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat Szegeden

Szombathely és Pécs után Szegeden is regionális irodát nyitott a budapesti központú Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ). Az új régészeti központot Virágos Gábor, a szakszolgálat főigazgatója adta át, a régióban elvégzendő régészeti feltárási munkálatokról pedig Gyucha Attila, a dél-alföldi iroda vezetője beszélt.

A 2007 áprilisa óta új néven, kibővült feladatkörrel és az Oktatási és Kulturális Minisztérium felügyelete alatt működő örökségvédelmi szervezet elsősorban régészeti szakmunkákat, valamint a műemléki értékek kutatását és szakértői felmérését látják el: olyan régészeti feltárásokat végeznek, amelyek az 500 millió forintot meghaladó összköltségű beruházásokat előzik meg. A szakszolgálat tevékenységi spektruma ezen belül széleskörű: az örökségi elemek felkutatásától, a feltáráson és feldolgozáson át egészen az eredmények publikálásáig terjed - tudtuk meg a főigazgatótól. A dél-alföldi regionális iroda körülbelül negyven munkahelyet biztosít - köztük főként régészek, antropológusok, restaurátorok és archeozoológusok számára -, az alvállalkozói rendszeren keresztül viszont a közvetetten foglalkoztatottak - gépi és kézi földmunkák kivitelezői, geodéták és segédmunkások - száma az ásatási időszakban meghaladhatja a 300 főt is. Mindemellett koordinációs tevékenységet is végez a szakszolgálat, ennek keretében együttműködik a szegedi Móra-múzeummal - sőt, már egy közös bázis ötlete is felmerült -, és a Szegedi Tudományegyetemmel is körvonalazódik már az együttműködés. Nem „kincskereső", hanem tudományos és környezetgazdálkodási célja van a munkálatoknak - hangsúlyozta

Virágos Gábor

az új iroda megnyitóján, és hozzátette: szeretnék, ha a közvélemény is mind jobban tisztában lenne a szakszolgálat tevékenységével, ezért hamarosan általános iskolások és gimnazisták számára rajz- és fotópályázatot is hirdetnek.

Gyucha Attila

elmondta: Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye területén végeznek feltárási munkálatokat. A kecskeméti Mercedes-gyár melletti feltárások során avar és szarmata leletek kerültek elő. Várhatóan 2009 szeptemberétől Békéscsaba idén beinduló csatornahálózatának fejlesztése kapcsán felmerülő régészeti munkálatokat is a dél-alföldi regionális iroda végzi. Az országos földgázszállító távvezeték-rendszer építése miatt többek között Városföld és Dunfalva között mintegy 50 lelőhelyen kell régészeti feltárást végezni. Hamarosan befejeződik a Szeged-Makó közötti ásatás, amelyet Makótól az országhatár irányába folytatnak majd. Az M43-as autóút feltárása lassan lezárul, a tervezett M44-es nyomvonalán Tiszakürt és Kondoros között várhatóan március folyamán már elkezdődnek a régészeti munkák. A feltárandó terepeken a neolitikumtól a késő középkorig terjedő időszakból várnak leleteket - közölte a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.