Kultúra

Árvízi évforduló: „Éljen újra Szeged!"

Árvízi évforduló: „Éljen újra Szeged!"

2009. március 13., péntek
Árvízi évforduló: „Éljen újra Szeged!"

Liszt Ferenc, a szegedi nagyárvíz utáni párizsi jótékonysága gála nyomán készített eredeti kottakézirata is a Somogyi-könyvtár tulajdonába került - tudhatták meg az érdeklődők a Somogyi-könyvtárban a „Szegedi Nagyárvíz" címmel kiállítással egybekötött felolvasóülésén március 12-én. A rendezvény keretében Kukkonka Judit, a Somogyi-könyvtár helyismereti csoportjának könyvtárosa „A hajnal nem találta többé..." - árvízi emlékek a Somogyi-könyvtár Helyismereti Gyűjteményében, valamint Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros, a gyűjteményi osztály vezetője „Revive Szégedin! 1879 - Szeged Európa szívében" címmel tartott előadást.

A Szeged történetében korszakos váltást eredményező árvízi katasztrófa tragikus volta mellett rengeteg jót is hozott: a Somogyi-könyvtár maga is ennek köszönheti a létét, mert a pusztítást követően ajánlotta fel

Somogyi Károly

a gyűjteményét városi könyvtárnak Szeged városának. A csütörtöki tudományos megemlékező ülésen először

Kukkonka Judit

tartott előadást

az általa létrehozott „Európa Szegedért - árvíz és újjáépítés"

kiállításról. A könyvtáros az 1879-es árvízről, mentési munkálatokról és az újjáépítésről készült egykorú, fantasztikus részletességű fényképdokumentumokról beszélt. A második előadás a „Revive Szégedin! 1879 - Szeged Európa szívében" címet viselte, és azoknak az azonnali segítségnyújtásoknak az eredeti dokumentumairól szólt, melyeket civil emberek szerveztek Bukaresttől Londonon át Stockholmig. A gyűjtőíveket - melyeken Európa polgári lakossága a legkülönbözőbb összegeket adományozta - elküldték Szegedre azzal a kéréssel, hogy a levéltárban őrizzék meg, de végül a Somogyi-könyvtár tulajdonába kerültek - tudtuk meg az előadást tartó

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet

főkönyvtárostól. A párizsi operában rendezett jótékonysági gálán elhangzó koncertből

Liszt Ferenc

írt egy zongoraátiratot, amit ő saját koncertjein Szeged javára adott elő, és a bevételt elküldte a városnak. A huszadik század elején kalandos úton ez a kottakézirat is a Somogyi-könyvtárba került - magyarázta Szőkefalvi-Nagy Erzsébet. „Revive Szégedin!" - „Éljen újra Szeged" - ez volt Liszt Ferenc kottakéziratának a címe. Mivel Párizsból indult el, ezért a zeneszerző - Szeged latinos nevével - francia címlapot írt a kottának. A cím alatt franciául jegyzi meg, hogy a kotta zongoraátirat:

Szabadi Ignác

hősi indulójából

Massenet

készített a párizsi jótékonysági gálára nagyzenekari átdolgozást, ezt írta át Liszt zongorára. Az esemény különös aktualitását adja, hogy Szegeden tartják az Európa-díjas városok közgyűlését, ezért erre a néhány napra egy öttárlós alkalmi kiállítást is készített a főkönyvtáros ezekből a dokumentumokból, így mikor a delegáció bejön a könyvtárba - mintegy viszontgesztusként -, találkozhat a saját városa 1879-es polgárainak aláírásaival.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.