Kultúra

Zsigmond Vilmos: a háromdimenziós mozi segíthet visszacsábítani a nézőket

Zsigmond Vilmos: a háromdimenziós mozi segíthet visszacsábítani a nézőket

2009. január 25., vasárnap
Zsigmond Vilmos: a háromdimenziós mozi segíthet visszacsábítani a nézőket

A háromdimenziós technika segíthet visszacsábítani a nézőket a filmszínházakba - mondta Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, amikor szülővárosában, Szegeden szombaton megtekintette a Belvárosi mozi nevét viselő, s a közelmúltban háromdimenziós vetítőgéppel felszerelt és felújított termét.

Az embereket nehéz elráncigálni otthonukból, ahol a hatalmas képernyőkön a filmeket nézve majdnem ugyanazt a látványt kapják, mint a moziban - mondta a művész. Hozzátette: ugyanakkor azt az élményt, hogy egy filmet ötszáz másik ember társaságában izgulhat végig egy néző, csak a mozi képes nyújtani. A háromdimenziós technika újdonsága és érdekessége folytán alkalmas lehet arra, hogy a mozikba vonzza az embereket - fogalmazott

Zsigmond Vilmos.

Az operatőr szerint a hagyományos játékfilmeket azonban még sokáig nem érdemes háromdimenziós technikával készíteni, mert az nem tesz hozzá valami pluszt művészileg az alkotáshoz. El kell dönteni, mi a fontos: a technika vagy a mondanivaló. Ha a téma, a történet elég jó, akkor nem kell hozzá különleges technika. A világítással, a kompozícióval megteremthető a varázslat - mondta az operatőr, aki 1977-ben elnyerte a legjobb operatőri munkáért járó Oscar-díjat a

Steven Spielberg

által rendezett Harmadik típusú találkozásokért. Zsigmond Vilmos elmondta, örül neki, hogy meghívták az idei filmszemle zsűrijébe. Korábban bár gyakran nézett magyar filmeket most lehetősége lesz arra, hogy láthassa egy egész esztendő hazai filmtermését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.