Kultúra

Közönségtalálkozó: Valami Amerika 2. - galériával

Közönségtalálkozó: Valami Amerika 2. - galériával

2008. december 15., hétfő
Közönségtalálkozó: Valami Amerika 2. - galériával

Fotók: Gémes Sándor

A vasárnap este országosan először Szegeden, a Belvárosi mozi Zsigmond Vilmos termében bemutatott Valami Amerika 2. után kitörő tapsviharban a film rendezője, Herendi Gábor ismét megerősítette korábbi ígéretet, miszerint mindig Szegedre hozza először a filmjeit... A 2002-es Valami Amerika folytatásának alkotóit egy közönségtalálkozón is üdvözölhette a közönség.

„Rettegtem a második résztől, mert nehezen tudtam megfejteni az első rész sikerét" - mondta

Herendi Gábor,

és hozzátette, úgy véli, a Valami Amerikán annakidején az „amatőrség bája" segített. „Egyértelműen szándékunk volt, hogy legyen legalább olyan jó a második is, mint az első rész; jóllehet az esetek többségében a második részek gyengébben sikerülnek - ez a nyomás nagyon ránk nehezedett, de úgy érzem, jót tett nekünk" - vallja a rendező, aki a portálunknak adott interjúban azt is elmondta: az első rész óta eltelt idő után felgyorsult a világ, és éppezért egy gyors, csavaros cselekményű film született. Minden karaktert szerettek volna visszahozni a filmbe, és ebben voltak nehézségek, hiszen a

Szervét Tibor

által megszemélyesített Alex Brubecktől az előző részben mint leleplezett szélhámostól vettünk búcsút. Mégis úgy kellett őt visszahozni és mozgatórugójává tenni az eseményeknek, hogy mindenki tudja, hogy ő egy csibész - mesélt a rendező a cselekmény alakításának nehézségeiről.

Még jobb is, mint az első

„Sokat dolgoztunk a forgatókönyvön, aminek csak akkor engedtem zöld utat, amikor azt mondtam, hogy van olyan jó, mint az első" - mondta Herendi Gábor, és hozzátette: „De mostmár inkább azt merem mondani, hogy jobb is, mint az első rész, melynek dramaturgiáján, forgatókönyvében az elsőfilmes betegségek még fellelhetők voltak. Remélem, hogy ez egy profibb alkotás" - így a rendező. Az első rész utáni ígéretéhez híven Szegedre hozta a rendező először a filmjét, ahogy eddigis tette korábbi alkotásaival.

Szabó Győző

(alsó képünkön legelöl)

- aki a színésztársaihoz hasonlóan elejétől végig csak akkor, vasárnap este látta először egyben a filmet - portálunknak elmondta: cél volt, hogy jóllehet évek teltek el, megtartsák ugyanazt a figurát, amit az első részben alakítottak. „Ezt azzal is próbáltuk elérni, hogy a csapattal közösen újranéztük a Valami Amerikát, hogy megtaláljuk a karaktert. De szerintem ez nem nagyon jelentett nehézséget, hiszen a film annyira ügyesen vezeti a szerepeket, hogy mindenki hamar visszatalált a sajátjához" - tudtuk meg a színésztől.

Oroszlán Szonja

a közönségtalálkozón elmondta: ugyanolyan nagy lelkesedéssel zajlottak a próbák, mint az első rész esetében, és ezek egy nagy családdá kovácsolták össze a színészeket és alkotókat. A Várnai Tamást alakító

Pindroch Csaba

az őt fogadó tapsra elmondta, mennyire szereti a szegedi közönséget. Azt is megtudtuk, megfordult már a fejében, hogy a filmbeli alakításának megfelelően egyszer leforgassa a „Bűnös várost".

Hujber Ferenc

arról beszélt, nagy szeretettel folyt a forgatás, és úgy érzi, hogy a filmet körülvevő légkör azt sugallja, hogy a mostani rész nem forgatás, hanem a két film együtt létezik. Az első részt mintegy 600 ezren látták - Herendi Gábor a jóslásokkal azonban óvatos volt, mint mondta, mások a mostani körülmények, hiszen nagymértékben lecsökkent a mozinézők száma. Annak örül, ha nagy szeretettel fogadják a filmet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.