Kultúra

Tejjel-mézzel folyó Kánaán a múzeumban

Tejjel-mézzel folyó Kánaán a múzeumban

2008. november 6., csütörtök
Tejjel-mézzel folyó Kánaán a múzeumban

Újabb különleges programot szerveztek a négymilliárdos értékű kincseket bemutató bibliai műkincstárlathoz a Móra Ferenc Múzeumban. A bájos magyar mézkirálynő jelenlétében igazi „Tejjel-mézzel folyó Kánaán" és bibliai lakoma várta a látogatókat november 5-én a szegedi Kultúrpalotában - tájékoztatott Medgyesi Konstantin, a múzeum sajtóreferense.

A Magyar Mézkirálynő,

Szabó Zsuzsanna

pici, díszített üvegcsékben egy kosárkából mézet osztott a múzeum előtt. A Magyar Mézkirálynőt évtizedek óta minden év augusztusában, Jászberényben, a Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó keretében választják meg. Alapfeltétel az előzetes jelentkezésnél a méhészeti-, illetve mézismeret, de figyelembe veszik az elvégzett iskolákat, sőt még a nyelvtudást is. A Mézkirálynőt egy évre választják a szakmai zsűri és a közönség szavazatai alapján. A győztes pedig „uralkodása idején" a magyar mézet, és méhészetet képviseli, népszerűsíti. A királynőt november 5-én két méhecske jelmezbe öltözött kisgyerek kísérte, miközben az Artstab alkotott „zümmögőkórust" a Móra parkban. Az esemény után a bibliai ételkóstolás keretében egy terített asztalról csemegézhettek a látogatók. Válogathattak az eredeti, Jézus korabeli recept alapján készült lepényekből, volt pászka, dió, mandula, gránátalma, füge, szőlő és datolya is. Közben, szintén az aulában folytatódott a mézkóstolás a Mézkirálynő segítségével. Olyan különlegességeket ízlelhettek meg kicsik és nagyok, mint a napraforgóból, gesztenyéből és medvehagymából készült méz. A hagyományos finomságok kedvelőire is gondoltam: készültek akác-, vegyes-, repce- és hársmézzel is. Mindez a Méhész Egyesület közreműködésével valósult meg. A mézeket a kóstolók pici poharakból, illetve ostyán ízlelgethették végig, míg a háttérben egy „mini kiállítást" is megnézhetnek: paravánokon különböző képeket láthattak, és rövid ismertetőket olvashattak a bibliai ételekről. A rendezvény alatt a bibliai műkincs tárlat termeiben, 4-5 helyen olvastak fel részleteket a Bibliából az Artstab tagjai. A délután folyamán egészen este 6 óráig ingyen megtekinthették a bibliai műkincstárlatot a látogatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.