Kultúra

Reök: Elkezdtek alkotni a drámaírók

Reök: Elkezdtek alkotni a drámaírók

2008. szeptember 10., szerda
Reök: Elkezdtek alkotni a drámaírók

Fotók: Gémes Sándor

Szerda délelőtt megnyitották a Reökben a drámaíró versenyt, melyen három ország négy drámaírója, négy rendezője és négy színtársulata vesz részt az interkulturális párbeszéd és az összművészeti alkotás jegyében.

A recept speciális: végy négy drámaírót, zárd be őket néhány - nem akármilyen - festménnyel huszonnégy órára, majd az elkészült műveket add egy-egy rendező kezébe, akik a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem, az Újvidéki Művészeti Akadémia, a pécsi Janus Egyetemi Színház és a Szegedi Focus Műhely véletlenszerűen összesorsolt színészeivel adatják elő a friss drámákat. A kulcsszó: összművészet - festmény, irodalom és színházművészet órákra kimért dialógusa, melynek eredményét csütörtökön 18.30-tól már láthatják is az érdeklődők. A felkért drámaírókat a megnyitón a Kovács Gábor Gyűjtemény - Válogatás a magyar festészet remekeiből című tárlat termeibe sorsolták be, hogy

a KOGART-kiállítás képei

- melyek között

Munkácsy, Rippl-Rónai, Vaszary, Markó Károly

és

Csontváry

művei is megtalálhatók - adjanak ihletet a huszonnégy óra alatt íródó alkotásokhoz. Kolozsvárról

Hatházi András

, Zentáról

Beszédes István

, Pécsről

Balogh Robert

, Szegedről pedig

Podmaniczky Szilárd

áldozza magát most a festményeknek és a drámaírásnak. Csütörtökön a meghívott színészek és rendezők - a kolozsvári

Andrei Elek

, a szabadkai

Urbán András

Szabadkáról, a pécsi

Tóth András Ernő

és a szegedi

Benkő Imola Orsolya

- sorsolás útján összeállt csapatai hat-nyolc óra alatt viszik színre a drámákat, amelyek ősbemutatója a kéziratok születésének termében zajlik majd. A rendezvény „atyjaként" emlegetett

Herczeg Tamás

Reök-igazgató elmondta: különösen fontos a Reök életében a mai nap, hiszen a működésük és filozófiájuk, az összművészet egy példája, amely elvezet oda, ahol a művészeti ágak összeérnek és egymásra hatnak. A rendezvény egy a Nemzeti Kulturális Alap programjában kiírt, „Interkulturális párbeszéd" című pályázathoz kapcsolódik, és a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projekt keretén belül valósul meg.

A verseny végén háromtagú zsűri döntése alapján díjazzák a legjobb művet. A zsűri elnöke,

Solténszky Tibor

dramaturg, rendező, a megnyitón elmondta: a színház és az irodalom Magyarországon furcsa kapcsolatot mutat: egymás mellett élnek, és nagyon ritkán születik e viszonyból komoly frigy, de az utóbbi tíz-tizenöt évben úgy tűnik, mintha megfordult volna ez a folyamat, és a kortárs színházak érdeklődnének a kortárs írók művei iránt. A két nap össztermékét bemutató szeptember 11-i drámaelőadások ingyenesek, de a részvételhez - a hely befogadóképessége miatt - a Reök jegyirodájában regisztráció szükséges.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.