Kultúra

Negyedszázad az István, a király mögött

Negyedszázad az István, a király mögött

2008. augusztus 14., csütörtök
Negyedszázad az István, a király mögött

Fotók: Gémes Sándor

Huszonötödik évébe ért az István, a király című rockopera, melyet először 1983-ban láthatott-hallhatott a közönség, majd rögtön a rá következő évben pedig már a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán is felhangzottak a Szörényi-Bródy-produkció dallamai - emlékeztetett Rosta Mária, a Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

Az MTV szereposztó showműsorából ismert Társulat 22 tagja mellett

Szikora János

rendező,

Zsuráfszky Zoltán

koreográfus és

Csikós Attila

, a produkció díszlettervezője is részt vett a rendezvényen.

Rosta Mária

röviden utalt a Blikkben felkapott botrányra is: vannak olyan rendezvények, ahol A Társulat egyes tagjai lépnek fel, de azt is A Társulat és az István, a király logójával hirdetik, ami félreértésekre adott okot. "Amit mi elvállalunk, azt meg is csináljuk, de mindig A Társulatnak azon tagja és azzal az előadással, amire szerződtünk" - szögezte le az ügynökség vezetője, és hozzátette: sok visszaélés történik A Társulat és az István, a király nevével az országban. Csütörtökön fél öttől a a Reök-palotában közönségtalálkozó várja az érdeklődőket, a vendégek: Szikora János, az Istvánt játszó

Feke Pál

, a Gizellát alakító

Simon Boglárka

és a Koppány szerepébe bújó

Vadkerti Imre

. Csütörtök estétől kezdődnek a próbák a Dóm téren: először "néma" próbát tartanak, majd playbackkel játsszák végig a darabot hét órától éjjel egyig, hogy kíméljék a színészek hangját. A Dóm tér a díszleteknek és színpadi mozgásoknak is nagyobb teret és más elhelyezést ad, mint a darab előző helyszíne, a budapesti Papp László Sportaréna, így ezt még szokniuk kell a színészeknek. Pénteken pedig főpróba, jelmezben, élőhanggal, közönség nélkül - beszélt a próbák technikai részleteiről Rosta Mária. Az augusztus 20-i produkción Szörényi Levente énekli a "Mondd, te kit választánal?" című számot, Bródy János pedig krónikásként lép fel az ünnepi előadáson. Ezen a napon az MTV 1-es csatornáján A Társulattal elkészült István, a király filmváltozata is látható lesz, aminek a werkfilmjét előtte való nap vetítik, majd augusztus 21-étől pedig DVD-n is megvásárolható a produkció. Az István, a király négy hét alatt aranylemez lett, amit A Társulat minden tagja megkap a 16-i előadás alkalmával, és remélik, hamarosan, talán már az ötödik Dóm téri előadás végére a platinát is ünnepelhetik. A Társulat nyolc tagja karácsonyra szólólemezzel is készül - tudtuk meg a sajtótájékoztatón. A SZEGEDma.hu beszámolóval és interjúkkal követi a szabadtéri záróprodukcióját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.