Kultúra

Feke Pál: Szeged Istvánja

Feke Pál: Szeged Istvánja

2008. augusztus 18., hétfő
Feke Pál: Szeged Istvánja

Fotók: Gémes Sándor

Feke Pál - az István, a király főszerepében a Szegedi Szabadtéri Játékok záróprodukciójában.

Nagy kihívás, újragondolt szerep - és miközben kérdezem, az ifjú színész-énekes válaszaiban majdnem mindig Szegednél köt ki.

- Várta már az elődást?

- Nagyon vártam a szabadtéri bemutatót, és bevallom őszintén, Szegedre nem tudok úgy jönni, mint hogyha az ország bármelyik más pontjára mennék egyszerűen fellépésre, hiszen Szegeden nagyon sokat dolgoztam annak idején, életem első nagy szerepe is ideköt.

Szörényi Levente

rockoperájában, az Attila, Isten kardjában Csaba királyfit játszottam, aztán 2003-ban pedig a Jézus Krisztus szupersztárban Jézus szerepét alakítottam itt a Dóm téren. Nekem Szeged mindenképpen meghatározó, és azt hiszem, hogy színházi pályafutásaimnak legkomolyabb pontjait jelenti.

Kemény, határozott

- Milyen az István-szerep, mennyire testreszabott, mennyire nehéz?

- Istvánt eddig nagyon lírainak állították be, nagyon magába forduló karakternek. Én igyekeztem ezt egy kicsit átgondolni, és sokkal keményebbre, határozottabbra formálni, hiszen

István

azért mégiscsak legyőzte

Koppányt

, kellett hogy valami más is legyen benne azon kívül, hogy az anyja és a nyugati lovagok ott álltak mögötte. Azt hiszem, hogy az István-szerep nagyon összetett, nagyon különleges, és nagyon sok mindenre lehetőséget enged: lehetőséged ad az erő kifejtésére és az érzelmes vonal megmutatására is. Fontosnak tartom, hogy ezt a szerepet kicsit átértékeljük, és természetesen Szörényi Levente, aki a magyarság történetét kutatja évtizedek óta, nagyon sok információra tett szert az elmúlt időszakban, melyek belekerültek ebbe a koncepcióba, amit

Szikora János

rendezett. Én nagyon kedvelem Jánost, azt hiszem, hogy hihetetlen munkafolyamat és nagyon rövid idő volt az az egy hónap, ami alatt színpadra vittük a darabot.

- Színpadi rutinja van, de izgalom van-e még?

- Az van aztán igazán! Én nem vagyok az a típus, aki izgalom nélkül fel tud menni a színpadra. Nemrég egy országos musicalkurzuson segítettem a gyerekek felkészülését, és volt egy zárókoncert, amin én jobban izgultam, mint a gyerekek.

Eltelt huszonöt év...

- Régi, legendás darab, berögződött arcokkal - sokat emlegetett kérdés, de önnek színészként mit jelent ez a kihívás?

- Eltelt huszonöt év. Azt hiszem, hogy ez az előadás nagyon sok mindenben új, gondolok itt például István és Koppány viszonyára: ebben a változatban Koppány nem egy rockeres figurára vett Koppány, hanem egy sokkal elegánsabb, intelligensebben gondolkodó, vagy egyáltalán gondolkodó Koppány. Azt hiszem, nagyon sok mindenben ez is megváltoztatta magát a produkciót, és úgy gondolom, hogy egy teljesen más előadás született, mint a huszonöt évvel ezelőtti volt. Reméljük, hogy talán a következő generációnak is ad valamit ez a darab, ez most a mi nagy feladatunk.

- Fáradtság?

- Uh, nagyon fáradt vagyok. Most volt itt az újszegedi színpadon a koncertem augusztus 8-án, amit kétórás csúszással tudtunk elkezdeni, és ezúton is köszönöm a kedves nézőknek, hogy megvártak, mert fantasztikus érzés volt az, hogy két órát ott álltak az esőben és megvárták. Azt hiszem, hogy életem egyik legjobb hangulatú buliját csináltuk meg a zenekarommal. Egész nyáron azt vártam, hogy lejöjjek Szegedre, úgyhogy bár kemény a munka, nagyon örülök, hogy itt lehetek, és fellélegezhetek egy olyan városban, ami nekem fontos.

És ami a szabadtéri után jön...

- Élet az István után?

- Most az István, a király körül forog minden, majd vannak felkérések a Magyar Televízió részéről is különböző showműsorokba, felkértek

Andrew Lloyd Webber

hatvanadik születésnapján énekelni a Művészetek Palotájába egy nagy gálakoncertre, hívtak a Madách Színházba, továbbra is játszom Székesfehérváron, és természetesen nagyon sok szólókoncert vár rám - azt hiszem, hogy jó nyár lesz.

A meglévő szerepeimet egyeztetés alapján játszom tovább, és nagy hangsúlyt fektetek a lemez elkészülésére, ami október-november környékén jelenik majd meg, amin már nem musicalek lesznek, hanem saját dalok és különböző feldolgozások, világslágerek, filmzenék. Vagyis egy nagyon izgalmas lemezt szeretnék csinálni élő zenekarral, ez a következő pont, és az ehhez kapcsolódó koncertturné, aminek pont itt Szegeden volt az első állomása, és megyünk tovább Kaposvár, Székesfehérvár, Budapest, Sopron, Makó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.