Kultúra

Szeptemberre biztossá válhat a festő kiléte

Szeptemberre biztossá válhat a festő kiléte

2008. június 19., csütörtök
Szeptemberre biztossá válhat a festő kiléte

Művészettörténeti szenzáció Szegeden

Fotó: Gémes Sándor

Amint arról a SZEGEDma.hu már beszámolt, szerdán a budapesti Szépművészeti Múzeum restaurátor-műhelyéből Szegedre érkezett az Angyali üdvözlet című kép, melyet valószínűleg Giorgio Vasari, Michelangelo tanítványa alkotott. A 16. században készült alkotás újjászületésének részleteiről Kovács Zsuzsa (képünkön), a Móra Ferenc Múzeum munkatársa, a munkálatokban részt vevő restaurátor beszélt ma délelőtt.

A festményen - ami

Enyedi Lukács

hagyatékából 1925-ben került a szegedi múzeumhoz - az angyali üdvözletnek az a pillanata látható, amikor Isten hírnöke, Gábriel arkangyal a szűziesség jelképével, a liliomággal megjelenik. A művészettörténetben ez Máriának a szeplőtelen fogantatását jelenti. A kép eredete még nem tisztázott. De a szakemberek eddigi véleménye szerint majdnem biztos, hogy az alkotó a firenzei iskola művésze, és több jel is arra utal, hogy ez a személy Giorgio Vasari lehet.

Remekmű a raktárban

Amint azt

Papp Katalin

művészettörténész a portálunknak elmondta, a remekmű - ami a múzeum raktárából került elő nyolcvan év pihenés után - nagy érdeklődést keltett a nemzetközi művészettörténész kollégák körében is. Ilyen remekművet nem minden nap talál az ember. A szakember szerint vitathatatlan, hogy a festmény a 16. század közepéről vagy második feléből való, s a firenzeiek köréből származik. Azért nem volt ismert, mert feltehetően egy magánkápolnát díszített a táblakép, és egyéni megrendelésre készült. A kápolna felszámolása után kerülhetett a műkereskedelembe, majd később Enyedi Lukács gyűjteményébe, aki műkincseinek egy részét a szegedi múzeumra hagyta.

Festékanalízis és infrakép

„A rétegvizsgálatok a táblaképen különböző festményanyagokat mutattak ki" - mesélt a SZEGEDma.hu-nak a kép restaurátora,

Kovács Zsuzsa

. „Az analízis szerint az egész felületet bevonták ólomfehérrel; ennek a műveletnek főleg a szigetelés volt a célja. A Mária-köpeny pedig azurit festékből kapott formát, ami tipikus reneszánsz anyag; féldrágakő-zúzalékból. A festékanyagok összetevőit nagyon alapos és érzékeny fizikai vizsgálatokkal mutatták ki. Az eredményeket összevetik majd a szóba jöhető festők által használt anyagokkal, keverési arányokkal, hogy ráleljenek az alkotóra. A vizsgálatokat egyébként

Tóth Mária

, az MTA Geokémiai Kutatóintézet munkatársa végezte. Az azonosításban az infravizsgálat is segíthet majd, ami az alárajzolást mutatja ki. E mű érdekessége többek között, hogy nem grafikai skiccet, hanem nagyvonalú aláfestést találtunk rajta. Bízom benne, hogy hamarosan kétségek nélkül megnevezhetjük majd a festmény alkotóját" - fejezte ki reményét Kovács Zsuzsa. Erre a feladatra egyébként a múzeum

Monica Biettit

, a firenzei Medici-kápolnák igazgatóját kérték fel, aki elvállalta, hogy megállapítja a kép szerzőjének kilétét. Ez várhatóan augusztusra megtörténik, és a szeptemberi katalógusban már látható lesz az alkotás; címmel és szerzővel. A képet egyébként először a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség most szombaton, majd az ősszel nyíló szegedi Biblia-kiállítás egyik igen jeles alkotása lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.