Kultúra

A Dóm téren próbálják Puccini Turandotját

A Dóm téren próbálják Puccini Turandotját

2008. június 25., szerda
A Dóm téren próbálják Puccini Turandotját

Elkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok idei nyitó előadásának, Giacomo Puccini Turandot című operájának helyszíni próbái a Dóm téren; a fesztivál szervezői szerint a Kesselyák Gergely rendezésében színpadra kerülő darab látványvilágával nemcsak az opera szerelmeseit, de még a musicalrajongókat is képes megérinteni.

Gulyás Zsuzsanna

, a fesztivál sajtóreferensének közlése szerint az előadás különleges díszletei felveszik a versenyt a legendás musicalbemutatók izgalmas látványvilágával.

Kesselyák Gergely

és a díszlettervező,

Zeke Edit

fantáziája nem ismert lehetetlent, „elárasztva" a színpadot például húsz kishajó ringatózik majd a fogadalmi templom előtt. A színpadkép háttere speciális, három rétegű, festett tüllhálóval bevont falrendszer, amelyre különleges technikával vetítenek. A megjelenő fények, színek és árnyak alapvető elemei a produkció látványvilágának. A háttér segítségével különböző idősíkokban jelenhetnek meg a szereplők. A tér közepén egy monumentális, hét méter átmérőjű, kör alakú emelvény áll lépcsősorral, ez jelképezi a kikötőt. A díszlet színei leginkább a fantasy-világhoz hasonlítanak, az ezüst, a szürke és a kék árnyalataira épülnek. A fémes csillogású elemek alkotta határozott színpadképet erősítik

Velich Rita

kosztümtervező különleges jelmezei és maszkjai is. A jelmezeket kiegészítik a különleges testfestések, amelyek ipari festékszóró pisztolyok segítségével kerülnek a szereplők testére, akik az egyedi látványvilágért komoly megpróbáltatásokon mennek keresztül a rendkívül meleg, olykor negyvenfokos Dóm téren. A próbák hangulatára mi sem jellemzőbb, mint hogy Kesselyák Gergely „Ereszd el a hajad!" felkiáltással buzdította húsz gyermekszereplőjét, mielőtt a fodrászatba vezényelte és kopaszra nyíratta őket. A procedúra eredményeként most kis kopasz gyermekek és egy - sorsközösséget vállalt - kopasz rendező készülődik a július 4-i bemutatóra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.