Krimi

Mobiltelefon-beszerzésekkel csaltak több milliárd forint adót

Mobiltelefon-beszerzésekkel csaltak több milliárd forint adót

2023. március 9., csütörtök
Mobiltelefon-beszerzésekkel csaltak több milliárd forint adót

10 személy letartóztatását kezdeményezte a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség. A vádlottak nagyértékű mobiltelefonok uniós beszerzésével összefüggésben építettek ki egy bűnszervezet és okoztak éveken keresztül több milliárdos vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek.

A NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád-Csanád Vármegyei Vizsgálati Osztályának munkatársai több helyszínen végeztek kutatást, a bűncselekményből származó vagyont biztosították és 10 személyt vettek őrizetbe a hét elején.

Az eljárás alapjául szolgáló gyanú szerint a gyanúsítottak 2017. áprilisa és 2021. áprilisa között működtettek egy országos kiterjedtségű, többszintű céghálóból álló bűnszervezetet, amely az úgynevezett körhinta csalás módszerével kerülte ki az uniós beszerzésű mobiltelefonok értékesítése után fizetendő adót.

A nyomozó hatóság az akció napján 20 személyt hallgatott ki gyanúsítottként, közülük 10-et őrizetbe is vett.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség a gyanúsítottak letartóztatásának egy hónapra történő elrendelését a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.