Kinder-botrány: írószármazék miatt fertőződhettek meg a csokik


Az író a tejföl köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó savanyú folyadék, mely összetételét tekintve leginkább a lefölözött tejhez hasonlít. Az eddigi vizsgálatok szerint ez okozhatta a Kinder termékeinek szalmonellafertőződését.
Egy hete mi is beszámoltunk róla, hogy európai jelentések alapján a Nébih több Kinder terméket is visszahívott. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ egy 2021 decemberében vett mintával azonosította azt a szalmonellatörzset, ami a közelmúltban az embereket megfertőzte. A gyorsjelentés alapján az írót tartalmazó feldolgozási lépés lehetett a szennyeződési pont.
Bár konkrétan nem nevezik meg a jelentésben a Kindert felelős gyárként, csupán egy belga gyárról írnak, amely negatív szalmonellatesztet követően kezdte el világ- és Európa-szerte forgalmazni a termékeit.
Maguk a hatóságok azonban a Kinder márkát is tulajdonló Ferrero-ra mutogatnak. Bár a termékvisszahívások csökkentik a továbbfertőzés esélyét, a hatóságoknak a továbbiakban a gyárat is alaposan át kell vizsgálniuk.
A jelentés ugyanis nem zárja annak lehetőségét, hogy a szennyezett alapanyagot más gyárak is felhasználhatták.
A Ferrero felfüggesztette arloni gyárának működését mindaddig, amíg azt a hatóságok biztonságosnak nem találják.
Európa-szert több helyről is jelentettek szalmonellafertőzést a szennyezett termékekkel összefüggésben, az Egyesült Királyságban 67 kisgyermek betegedett meg vele. A szalmonellafertőzés tünetei általában néhány nap alatt maguktól enyhülnek, immunhiányosoknál is kisgyermekeknél azonban súlyossá válhat. Jellemző tünetei a hasmenés, a hányás, a magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, egyéntől függően a fertőzés tünetmentes is lehet.
A Ferrero Magyarország Zrt. külön közleményt adott ki, melyben listába szedte a biztonságos termékeket. A listát ide kattintva érhetik el.
(via Infostart)