Krimi

Kinder-botrány: írószármazék miatt fertőződhettek meg a csokik

Kinder-botrány: írószármazék miatt fertőződhettek meg a csokik

2022. április 14., csütörtök
Kinder-botrány: írószármazék miatt fertőződhettek meg a csokik

Az író a tejföl köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó savanyú folyadék, mely összetételét tekintve leginkább a lefölözött tejhez hasonlít. Az eddigi vizsgálatok szerint ez okozhatta a Kinder termékeinek szalmonellafertőződését.

Egy hete mi is beszámoltunk róla, hogy európai jelentések alapján a Nébih több Kinder terméket is visszahívott. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ egy 2021 decemberében vett mintával azonosította azt a szalmonellatörzset, ami a közelmúltban az embereket megfertőzte. A gyorsjelentés alapján az írót tartalmazó feldolgozási lépés lehetett a szennyeződési pont.

Bár konkrétan nem nevezik meg a jelentésben a Kindert felelős gyárként, csupán egy belga gyárról írnak, amely negatív szalmonellatesztet követően kezdte el világ- és Európa-szerte forgalmazni a termékeit.

Maguk a hatóságok azonban a Kinder márkát is tulajdonló Ferrero-ra mutogatnak. Bár a termékvisszahívások csökkentik a továbbfertőzés esélyét, a hatóságoknak a továbbiakban a gyárat is alaposan át kell vizsgálniuk.

A jelentés ugyanis nem zárja annak lehetőségét, hogy a szennyezett alapanyagot más gyárak is felhasználhatták.

A Ferrero felfüggesztette arloni gyárának működését mindaddig, amíg azt a hatóságok biztonságosnak nem találják.

Európa-szert több helyről is jelentettek szalmonellafertőzést a szennyezett termékekkel összefüggésben, az Egyesült Királyságban 67 kisgyermek betegedett meg vele. A szalmonellafertőzés tünetei általában néhány nap alatt maguktól enyhülnek, immunhiányosoknál is kisgyermekeknél azonban súlyossá válhat. Jellemző tünetei a hasmenés, a hányás, a magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, egyéntől függően a fertőzés tünetmentes is lehet.

A Ferrero Magyarország Zrt. külön közleményt adott ki, melyben listába szedte a biztonságos termékeket. A listát ide kattintva érhetik el.

(via Infostart)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.