Krimi

Elítélték a szegedi jogászt, aki fegyverrel akarta kirabolni a postát és egy virágboltot

Elítélték a szegedi jogászt, aki fegyverrel akarta kirabolni a postát és egy virágboltot

2022. január 19., szerda
Elítélték a szegedi jogászt, aki fegyverrel akarta kirabolni a postát és egy virágboltot

Lezárult annak a szegedi ügyvédnek a tárgyalása, aki még 2020. májusában próbált meg kirabolni egy helyi postát, majd nem sokkal később egy virágboltot is - mindezt egy engedély nélkül tartott lőfegyverrel. Hat év börtönben végrehajtandó szabadsőgvesztésre ítélték.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott 2020. május 21-én az engedély nélkül tartott, töltött lőfegyverével bement egy szegedi postára, ahol pénzt követelt, azonban az alkalmazottaknak a férfi figyelmetlenségét kihasználva sikerült elhagyniuk a helyiséget. A vádlott ekkor előzetes tervével felhagyva elhagyta a posta épületét, értéket nem vitt magával.

A férfi két nappal később azonos módszerrel kísérelt meg egy szegedi virágüzletet is kirabolni, azonban az üzlet hátsó részében tartózkodó alkalmazott segélyhívást kezdeményezett, ezért a vádlott, a fenyegetés hatására számára korábban átadott 5.000 forinttal távozott a helyszínről.

Az elsőfokú bíróság döntésével szemben az ügyészség a vádlott terhére sőlyosbítás, még a védelem enyhítés céljából lebbezet fel. Így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. Az immár jogerős ítélet indokolásában elhangzott, a Szegedi Ítélőtábla eljáró büntető tanácsa úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás megalapozott, és a vádlott bűnösségének megállapítása is törvényes.

A másodfokon eljáró tanács a minősítés körében nem értett egyet az egyik tényállás kapcsán, ezért a vádlott terhére elsőfokon megállapított bűncselekmények közül a kényszerítés bűntettének megállapítását mellőzte - ez azonban a büntetésen nem változtatott.

A jelen eljárásban kiegészített és korrigált bűnösségi körülményeket számba véve nem látott indokot az ítélőtábla sem a büntetés lényeges súlyosítására, sem pedig annak lényeges enyhítésre, erre tekintettel az ezirányú fellebbezéseket nem tartotta alaposnak. Mindezekre figyelemmel az elsőfokú ítélet büntetés mértékére vonatkozó rendelkezéseit helybenhagyta

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.