Krimi

Majdnem 300 millióval károsította meg az államot két szegedi férfi

Majdnem 300 millióval károsította meg az államot két szegedi férfi

2021. november 18., csütörtök
Majdnem 300 millióval károsította meg az államot két szegedi férfi

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség indítványozta a nyomozási bíró felé annak a két férfinak a letartóztatását, egy technológiai pályázathoz jogtalanul jutottak hozzá.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak társa, aki szökésben volt, mikro- és kisvállalkozások technológiai korszerűsítésére pályázaton kívánt államilag támogatott hitelhez jutni. Ehhez viszont nem rendelkezett megfelelő céggel. A férfi közvetítőkön keresztül eljutott és megállapodott a két szegedi férfival, hogy egyikük cégeket biztosít a pályázathoz, míg a másik terhelt működő informatikai vállalkozásán keresztül átszámlázzák az eszközöket, melyek beszerzéséhez a hitelt igénylik.

2020. augusztusában és októberében két bankkal kötöttek szerződést, amellyel 286 millió forint államilag támogatott hitelt kaptak.

A pályázati kérelemben valótlanul tüntettek fel egy kínai céget, mint forgalmazót, ahogy az eszközök értéke is többszöröse volt a valódiaknak. Ráadásul az eszközök márkanevei is fiktívek voltak. A gyanúsítottak a jogosulatlanul elnyert hitel összegét többszörös utalásokkal megpróbálták eltüntetni és az eszközök üzembe helyezéséről is valótlan jegyzőkönyveket állítottak ki.

Az üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban a főügyészség a szökés, elrejtőzés, az eljárás meghiúsításának, valamint a bűnismétlés veszélyére figyelemmel tett indítványt a két férfi letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.