Krimi

3,3 milliárd adót csalt el az ötfős bűnszervezet

3,3 milliárd adót csalt el az ötfős bűnszervezet

2021. június 3., csütörtök
3,3 milliárd adót csalt el az ötfős bűnszervezet

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség indítványt tett a nyomozási bíró felé, hogy rendelje el annak az öt személynek a letartóztatását, akik vagyonvédelmi szolgáltatással összefüggésben több, mint 30 gazdasági társaságot működtetve követtek el bűncselekményt.

Évekig tudták csinálni

A gyanúsítottak 2016-ban kezdték el építeni azt a többszintes bűnszervezetet, ami egészen az őrizetbe vételükig működött és harmincnál több gazdasági társaságból állt. Profiljuk őrző-védő szolgáltatások nyújtása volt, azonban sem az alkalmazottak utáni járulékokat, sem pedig az általános forgalmi adót nem térítették meg.

Lenyomozást nehezítő módszer

A számlázási lánc alsó szintjén lévő cégek semmilyen közterhet nem fizettek meg, de nem volt ritka az sem, hogy egyszerűen nem nyújtottak be bevallást. Ennek okán folyamatosan szüntették meg a gazdasági társaságokat vagy fantomizálták azokat egy ügyvéd segítségével. Továbbá úgy próbált észrevétlen maradni a bűnszervezet, hogy a cégek névleges vezetői pozícióit másokra bízták, így az ő nevük nem szerepelt a cégjegyzékben, tényleges befolyással a strómanok nem rendelkeztek. Többnyire hátrányos helyzetű személyeket szemeltek ki erre a szerepre, akik anyagi ellenszolgáltatásért segítettek a cégalapításoknál, azonban minden rendelkezési jogukat a bűnbanda kezébe adták.

Összehangolt akció

A keddi napon a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád-Csanád Megyei Vizsgálati Osztálya által szervezett, összehangolt akció keretében több helyszínen tartottak házkutatásokat és foglaltak le bizonyítékokat, valamint 5 személy őrizetbe is vettek. Az őrizetbe vett gyanúsítottak között volt a bűnszervezet vezetője, továbbá könyvelője, adminisztrációs ügyintézője és a színlelt könyvelés végzője, a strómanok és a vezetésükkel érintett cégek biztosítója, a cégeket alapító ügyvéd, valamint a pénzeket elosztó személy is.

Különösen jelentős nagyságú kárt okoztak

A bűnszervezet általános forgalmi adó adónemben működése alatt az állami költségvetésnek 1,6 milliárd, míg a foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékok vonatkozásában 1,7 milliárd vagyoni hátrányt okozott. A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt a főügyészség öt személy letartóztatásának egy hónapra történő elrendelését indítványozta a nyomozási bíró felé. A főügyészség álláspontja szerint valamennyi terhelt vonatkozásában fennáll a szökés, elrejtőzés, az eljárás meghiúsításának, valamint a bűnismétlésnek a veszélye.

(Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség)

Kiemelt képünk illusztráció!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.