Krimi

Keményen lesújtott az édességmaffiára a Szegedi Törvényszék

Keményen lesújtott az édességmaffiára a Szegedi Törvényszék

2021. április 21., szerda
Keményen lesújtott az édességmaffiára a Szegedi Törvényszék

Horváth-Tóth Imola közölte, a vádlottakat költségvetési csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság, többjüket eltiltotta a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselője foglalkozástól. A szabadságvesztés mellett a törvényszék másfél millió és tizenötmillió forint közötti pénzbüntetést is kiszabott a vádlottakra, ötükkel szemben - egyenként több száz millió forintos - összesen több mint kétmilliárd forint vagyonelkobzást is elrendelt.

A bíróság az ügyben érintett jogi személyekre több mint négymilliárd forint pénzbírságot szabott ki.

A bűncselekményből származó mintegy másfél milliárd forint egy részének tisztára mosásához három vádlott ügyvédként nyújtott segítséget. Őket eltiltották a jogi szakvizsgához kötött foglalkozástól, és a hozzájuk hasonlóan a bűnszervezetben nem, de a pénzmosásban részt vevő két társukkal együtt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

A nem jogerős ítélet szerint 14 vádlott 2011 augusztusa és 2013 októbere között bűnszervezetet működtetett. Céljuk az volt, hogy a ténylegesen európai uniós beszerzés keretében, adózatlanul behozott és Magyarországon értékesített, főként édesipari termékek után járó forgalmi adó megfizetését elkerüljék. Ennek érdekében azt a látszatot keltették, hogy az árut belföldön vásárolták, és valótlan tartalmú adóbevallásokat nyújtottak be.

A bűncselekmények megvalósításáért létrehozott kül- és belföldi céghálózat tagjai az adóhatóság számára nem voltak látható kapcsolatban egymással. A több szereplőt érintő, szerteágazó ügyben több mint három évig tartó nyomozást követően az első fokon eljáró bíróság további négy évig tartó bizonyítási eljárás eredményeként mind a 19 vádlott bűnösségét megállapította a tettesként vagy bűnsegédként elkövetett bűncselekmények miatt.

A törvényszék döntésével szemben - egy kivétellel - a védők és a jelen lévő vádlottak fellebbeztek. Az ügyészség három munkanapot tartott fent esetleges fellebbezésének bejelentésére, így az ítélet nem jogerős

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.