Krimi

Szabadulhat Szegedről Magda Marinko

Szabadulhat Szegedről Magda Marinko

2021. február 18., csütörtök
Szabadulhat Szegedről Magda Marinko

Marinko Magda feltételes szabadlábra helyezésről hoz döntést tárgyalás után csütörtökön az illetékes büntetés-végrehajtási bíró. Amennyiben úgy dönt, hogy félbeszakítható az 1993–94-es vajdasági és magyarországi vérengzéseiről hírhedtté vált, ma már szerb állampolgár életfogytiglani büntetése, akkor sem engedik szabadon, hanem azonnal letartóztatják.

Kiadatási letartóztatásba helyezik, hiszen a Vajdaságban elkövetett hat gyilkosság miatt Szerbiában még negyven év fegyházbüntetés vár rá.

Kiadatása a szerb–magyar határon történhet, a magyar kommandósok átadják majd a kéz- és lábbilincsben odaszállított Marinko Magdát a szerb kommandósoknak, akik azonnal a részére kijelölt fegyházba viszik.

Érthető a fokozott készülődés, hiszen a vajdasági vérengzés hírére a volt jugoszláv maffia egymillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére, amiről annak idején akkori jugoszláv lapok is beszámoltak. Kérdés persze, hogy

az eltelt huszonhét év alatt van-e még valaki életben azok közül, akik Magda fejére pályáztak.

A délvidéki terminátornak vagy halálosztónak nevezett Magda és bandája alig egy év alatt,

1993. ja­nuár 24. és 1994. január 26. között ölte meg áldozatait és fosztotta ki őket.

Szabadkán 1993. január 24-én ki akartak rabolni egy ékszerészt, aki elutazott, ám ott találták a házban a bejárónőt, akit Magda agyonlőtt. A jugoszláv rendőrök elől Marinko Magda a délszláv háborúból menekülők közé vegyült, és Szegedre szökött. Ott ismerkedett meg a kecskeméti H. Antallal, aki egyebek mellett fegyverüzletekből is meggazdagodott. Magda 1993. december 19-én Kecskeméten végzett H.-val, annak feleségével és horvát vendégükkel. Egymilliós zsákmányt, köztük egy arany Omega órát vittek el bűntársaival. Az órát Magda egy szegedi orgazdának adta el, ennek nyomán jutottak el 1994. január közepére hozzá a nyomozók. Addig azonban még egy sor rablógyilkosságot elkövettek. 1994. január 5-én, Orosházán N.-né M. Edit házát támadták meg. Az akkoriban eltűnt Farkas Helga rokonát Magda fojtotta meg.

1994. január 24-ről 25-re virradó éjszaka megölték Szeged híres cukrászmesterét, a 42 éves Z. Nagy Bálintot, a szintén 42 éves feleségét, valamint gyermekeiket, a 17 éves Dá­nielt és a 10 éves Balázst. Marinko Magdát vádolták a család kiirtásával, mivel ugyanaz a Skorpio típusú minigéppisztoly végzett velük, mint H. Antalékkal Kecskeméten. Ráadásul Magda cipőjén Z. Nagyék kertjéből származó talajmaradványokat találtak.

Fantomkép alapján egy tanú felismerni vélte Magdát a tetthely közelében. A tárgyaláson azonban bizonyítottság hiányában ejtették ezt a vádpontot.

Elfogása előtt Magda és társai a Vajdaságban rendeztek vérengzést. 1994. január 25-én éjszaka és 26-án hajnalban néhány óra alatt öt emberrel végzett a halálkommandó. Előbb Milan Petricset, feleségét és fiát ölték meg, majd a palicsi Joszip Agaticsot és feleségét végezték ki az ágyukban. Mindkét család nagyon tehetősnek számított, dohánynagykereskedéssel foglalkoztak. Ezért az öt gyilkosságért, valamint az ékszerész bejárónőjének a megölésért

Marinko Magdát távollétében halálra ítélte a Jugoszláv Népbíróság.

A halálbüntetés miatt nem adhattuk ki a halálosztót elvileg sem, csak 2001-től, mivel akkor szűnt meg a halálbüntetés a ma már Szerbiának nevezett országban. Magda büntetését is 2001-ben változtatták életfogytiglanira, ami ott negyven évet jelent, és legkorábban harminc év letöltése után lehet tárgyalni a feltételes szabadlábra helyezésről.

Magda feltételes szabadlábra helyezését 2019-ben egyszer már elutasították, mivel az addig eltelt 25 évben nem mutatott megbánást. Amennyiben most csütörtökön feltételesen félbeszakítják magyarországi büntetésének végrehajtását, majd kiadják Szerbiának, legkorábban 2051-ben szabadulhat; akkor lesz 88 éves az 1963-ban Szabadkán született halálosztó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.