Krimi

Jogerősen is elítélték a VIP-parkolóügy miatt Botka László exkollégáit!

Jogerősen is elítélték a VIP-parkolóügy miatt Botka László exkollégáit!

2021. február 24., szerda
Jogerősen is elítélték a VIP-parkolóügy miatt Botka László exkollégáit!

A törvényszék hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat mint társtetteseket, illetve mint felbujtókat.

A Szegedi Közlekedési Társaság Kft. korábbi ügyvezetőjét és a parkolási üzletág egykori vezetőjét 2 millió; Szeged egykori címzetes főjegyzőjét 2 millió 250 ezer; Botka László polgármester kabinetfőnökét 1,5 millió forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezték.

A Tatai Mónika tanácsvezető bíró vezette testület számos ponton helytállónak nevezte az elsőfokú bíróság eljárását és ítéletét, de - figyelembe véve az időmúlást és az eljárás elhúzódását -

túlzott joghátránynak minősítette, hogy szabadságvesztést is elrendelt az elsőfokú testület a vádlottakkal szemben.

A vádlottak 2008 és 2012 között ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek úgy, hogy erre képviselő-testületi felhatalmazásuk, vagy egyéb jogszabályi alapjuk lett volna.

Olyan személyek is részesültek ingyenes parkolóbérletben, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal. A vádlottak ezzel mintegy 40 millió forint kárt okoztak a szegedi parkolási rendszert üzemeltető önkormányzati cégnek

- közölte a bíróság.

Az önkormányzatnál évente döntöttek arról, hogy kik kerüljenek fel arra a listára, amely alapján adott rendszámú autók számára a kft. ingyenes bérleteket állított ki. A listát Botka László kabinetfőnöke készítette el, azt vezetői értekezleten vita nélkül hagyták jóvá, az értekezletekről jegyzőkönyv nem készült. A cég korábbi vezetője pedig utasította a parkolási üzletágvezetőt a bérletek átadására az önkormányzatnak. A bérleteket ezt követően osztották ki - átvételi elismervény ellenében - az érintetteknek.

Az ügyben tavaly a Gyulai Törvényszék másodfokon eljáró másik tanácsa pénzbüntetést szabott ki a vádlottakra, köztük a közlekedési társaság egy későbbi vezetőjére és Szeged egy korábbi alpolgármesterére. A törvényszék a 2008-ban és 2009-ben kiosztott parkolóbérletek miatt indult eljárást akkor elévülés miatt megszüntette. Ezt az ítéletet a harmadfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és a törvényszéket új másodfokú eljárásra kötelezte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.