Közösség

Jókívánságkommandó 1939

Jókívánságkommandó 1939

2023. január 1., vasárnap
Jókívánságkommandó 1939

Létra a vállon, kotrókefe, vasgolyó készenlétben, a kényseprők fölfegyverkezve. Start a Fogadalmi templomnál, hogy szerencseüzenettel bejárják a várost Szilveszterkor, ahogy minden évben szokás volt. Ez a kép 83 évvel ezelőtt készült, a körjárat aznap nem ért véget, csak majd másnap, 1940. január elsején.

Békebeli szokás volt. De az az év már nem a béke éve volt, négy hónapja dúlt a háború, csak ebből még a magyarság nem sokat tapasztalt. A szilveszternapi Délmagyar-vezércikk is enyhe optimizmust sugallt. Az újságból egyebek mellett megtudni, hogy a Mannerheim-vonal sértetlen, ha nem is jelent ez oly sokat, de fölötte kettővel ott a hirdetés, a bizakodás polgári jele: „Az új évben is Zsurkó cipőt viseljen”.

A Belvárosi moziban aznapra kacagtató szilveszteri filmet ígérnek Mály Gerővel, a Széchenyiben legalább annyira kacagtatót Vaszary Pirivel, a Korzóban meg Tarzant. A Tisza kávéház kínálata: tánc reggelig! A Baross-étteremben, az ipartestületi házban, az Arany Patkóban, a Legyes csárdában, a Három Matróz vendéglőben szintúgy, és jószerével mindenütt. A motoros kéményseprőjárat pedig vég nélkül rótta az utcákat, a jókívánsággal: Szegediek, boldog új évet!

Rájuk is fért…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.