Közösség

Szüreti mulatság volt az ÁGOTA Játszóházban

Szüreti mulatság volt az ÁGOTA Játszóházban

2018. október 2., kedd
Szüreti mulatság volt az ÁGOTA Játszóházban
Idén is megtartotta szüreti mulatságát az ÁGOTA alapítvány és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, ahol a hagyományőrzés mellett fontos szerep jutott a zenének, a táncnak és az egymásra találásnak is.

A szüreti mulatság története régmúltra nyúlik vissza. Visszaemlékezni a hagyományokra és ápolni a szokásokat mindig bölcs dolog. Az alföldi tradíciókat követve, a Szent Mihály napjához legközelebbi időpontot választotta az ÁGOTA Játszóház a szüret megünneplésére.

Felelevenítettük a múltunkat, amit összekapcsoltunk a jelenünkkel, így nyert értelmet a fogalom jelentése.”

– mondta el Kothencz János alapító, majd így folytatta: „A szüret egy olyan társas esemény volt egykoron, amelyen összegyűltek a rokonok, ismerősök, hazatértek a messziről jött vándorok, és közösen, együtt töltötték el az értékes közös időt. Mi is így tettünk, hiszen ezen a jeles napon találkozhatnak egymással az ÁGOTA Játszóházban a családjukból kiemelt gyermekeink, együtt örülnek egymásnak a régi barátok, testvérek, osztálytársak, és a játszóházas gyermekeink.”

A gyermekek a nevelőszülőkkel együtt érkeztek. A rendezvényt Balogh Zsolt, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató helyettese nyitotta meg. Ünnepi beszédében kifejezte örömét, hogy ilyen sok ember eljött jól érezni magát. A programsorozat néptánccal indult, – az Alföld néptáncainak egyszerűbb lépéseit sajátíthatták el az érdeklődők. A körtáncokat nagyon élvezte gyermek és felnőtt egyaránt. A néptánc után megpihent a nagycsapat, ki-ki kedve szerint szőlőt préselhetett, és bárki megkóstolhatta a helyben elkészült zamatos mustot. Az önkéntesek a szőlőfelajánláson kívül süteménnyel is készültek a résztvevőknek. Közben kézműves tevékenység folyt, ahol szürettel kapcsolatos alkotások készültek, a legkülönfélébb technikákat alkalmazva. A szüreti bál – amivel a szüreti mulatság zárult –, tini szórakozó estté formálódott, ahol a mai slágerekre táncolt az ifjúság. A szüreti program sikeréhez hozzátartozik az is, hogy baráti kapcsolatok erősödtek meg, új ismertségek születtek, ugyanúgy a gyerekek, mint a nevelőszülők között.

A rendezvényt a Vitaricum Kft. támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.