Közlekedés

Bevezetik az egynapos autópálya-matricát

Bevezetik az egynapos autópálya-matricát

2023. július 7., péntek
Bevezetik az egynapos autópálya-matricát

Egy európai uniós rendelet értelmében jöév márciusáig minden tagországnak be kell vezetnie az egynapos autópálya-matricát.

Nagy port kavart az autopalyamatrica.hu korábbi cikkéből napvilágot látott információ. Erre reagálva Lázár János minisztériuma elárulta, hogy valóban várható a matrica bevezetése, a kormánynak azonban még döntenie kell a részletekről.

A forrást képző weboldal készített egy nem reprezentatív felmérést is az autósok véleményével, amiből kiderült, hogy az autópálya-használók 98 százalékának igénye lenne az egynapos matricára, ám az sok mindentől függ - írja az MTI.

Rengetegen megfogalmazták, hogy a tíz napos matricát soknak tartják, bevezethetnék a három, akár négy napos opciót. A fő indokként a kirándulásokat hozták fel, ami nagyjából ennyi időt ölel fel. Az új matrica leginkább az ügyintézésre és a külföldi átutazóknak lenne nagy segítség.

A felmérés szerint az emberek 500-1500 forint között áldoznának a matricára. A jogszabály szerint az autópálya-matrica ára inflációkövető, így a 15 százalékos inflációval számolva az egynapos matrica ára akár 5100 forintba is kerülhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.