Közlekedés

Jöhet az egynapos autópálya-matrica

Jöhet az egynapos autópálya-matrica

2023. június 14., szerda
Jöhet az egynapos autópálya-matrica

Egy uniós határozat miatt vezethetik be.

A Totalcar cikke szerint gyakran bosszúsak az alkalmi autósok amiatt, hogy minimum 10 napos autópálya-matrica bérlet váltható ki csak. Egy tavalyi Európai Uniós határozat azonban változtathat ezen: 2024-től kezdve bizotsítani kell napi, heti, havi és éves matricákat nehézgépjárművek számára úgy, hogy „a havi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel összegének 10 százalékát, a heti díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel összegének 5 százalékát, a napi díjtétel összege pedig nem haladhatja meg az éves díjtétel összegének 2 százalékát."

A személygépjárműveknél a felsoroltakon felül 10 napos vagy két hónapos bérletet is biztosítani kell úgy, hogy „a kéthavi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 30 százalékát, a havi díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 19 százalékát, a tíznapos díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 12 százalékát, a heti díjtétel összege nem haladhatja meg az éves díjtétel 11 százalékát, a napi díjtétel összege pedig nem haladhatja meg az éves díjtétel 9 százalékát."

Ezek alapján minimum 4427 Ft-ba kerülne a napi matrica hazánkban. Ugyanakkor még nem tudni arról, hogy megkezdték volna a napi matricák előkészítését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.