Közlekedés

Megújulhat a Szeged és Debrecen közötti útszakasz

Megújulhat a Szeged és Debrecen közötti útszakasz

2023. február 2., csütörtök
Megújulhat a Szeged és Debrecen közötti útszakasz

Egy hatástanulmány eredményeképp akár 110 kilométerrel is közlekedhetünk Szeged és Debrecen között, amennyiben a két város közötti szakasz 2x2 sávos közúti kapcsolatának kialakítása.

A BEOL számolt be arról, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium előtt elkészült a döntés-előkészítő tanulmány, a tanulmányterv, valamint a környezeti hatástanulmány és megszerezték környezetvédelmi engedélyt is a Szeged-Békéscsaba, valamint a Debrecen-Szeged szakaszokra vonatkozóan. Mindez egy projekt keretében történt.

A lap értesülései szerint a cél egy külső közúti gyűrű Tiszántúli elemeként a Szeged–Debrecen, tágabb értelemben pedig a Dél-Alföld és az Észak-Alföldi térség közötti 2-szer 2 sávos 110 km/óra tervezési sebességű közúti kapcsolat kialakítása. A projekt jelentősen javítaná és gyorsítaná a térség közúti közlekedését.

A tervezési feladatok és az egyeztetések kapcsán igény merült fel a 47-es főút minél hosszabb meglévő szakaszának felhasználására. Ennek figyelembe vételével készült el a hatástanulmány is.

Mivel a háborús helyzet miatt kialakult rezsi- és honvédelem miatt az állami beruházásokat felülvizsgálat céljából a kormány felfüggesztette, ezért a közbeszerzési eljárásokat a tervezettel kapcsolatban nem tudják lebonyolítani. Minden további feladat ellátása kormánydöntést és forrásbiztosítást követően valósulhat meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.