Közlekedés

Péntektől már a menetrendhez szükséges darabszámú tram-train szerelvény fog közlekedni

Péntektől már a menetrendhez szükséges darabszámú tram-train szerelvény fog közlekedni

2022. január 27., csütörtök
Péntektől már a menetrendhez szükséges darabszámú tram-train szerelvény fog közlekedni

Ez a hét nem kedvezett a vasútvillamost használó utasoknak, mint ahogyan már több cikkünkben is beszámoltunk erről. Bár sejteni lehetett, hogy a zűrzavar a közelmúltban történt balesetekkel áll összefüggésben, többszöri megkeresésünkre a MÁV csak ma késő délután adott választ: a hivatalos sajtóközleményüket küldték meg számunkra. A tram-trainről épp ma nyilatkozott Kanda Imre főmérnök is, ezzel kapcsolatos cikkünket itt olvashatják:

https://szegedma.hu/2022/01/tram-train-fomernok-ha-felall-a-teljes-flotta-nem-jelent-majd-ekkora-gondot-nehany-jarmu-kiesese

Az utasforgalmi próbaidőszakkal párhuzamosan végzi a Stadler a típusengedélyhez szükséges teszteket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ez a kényelmes és modern közlekedési eszköz a hatósági szabályozások szintjén is részévé váljon a magyar kötöttpályás közlekedési rendszernek - írják közleményükben.

Van olyan szerelvény, amely még bizonytalan ideig nem tud közlekedni

A MÁV-START Zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy a tram-train szerelvényeket az utasok zavartalanul tudják használni az ingyenes utasforgalmi próbaidőszak alatt. Sajnos azonban a jelenleg hazánkba leszállított nyolc motorvonatból álló tram-train flottából három balesetet vagy egyéb káreseményt szenvedett el, így ezeket a járműveket a gyártó nem tudja forgalomba állítani.

Az utasforgalmi próbaüzem alatt bekövetkezett, a KRESZ szabályait be nem tartó gépkocsivezető által okozott szegedi ütközéses baleset során a 007-es járművön olyan szerkezeti károsodás keletkezett, ami miatt bizonytalan ideig nem is fog tudni közlekedni.

A másik két sérült jármű javítását soron kívül végzi a gyártó. A december végén érkezett nyolcadik tram-train üzembehelyezéssel kapcsolatos felkészítése, vizsgáztatása pedig folyamatban van, a szükséges vizsgákig a szerelvény nem vehet részt az utasszállításban.

A váratlanra nem lehet felkészülni

Ahogyan korábban is jelezte a vasúttársaság, a hatóság által előírt utasforgalmi próbaüzem ideje alatt előfordulhatnak még kisebb-nagyobb meghibásodások, technikai-műszaki problémák, arra azonban szinte lehetetlen felkészülni, hogy a rendelkezésre álló flotta közel fele balesetek, vagy egyéb kéresemények miatt egyszerre esik ki. 

Az elmúlt napokban lefolytatott egyeztetések alapján a Stadler ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a fennálló nehézségek ellenére biztosítsa a megfelelő mennyiségű járművet a menetrendszerinti forgalom lebonyolításához. A gyártó mai tájékoztatása alapján pénteken a menetrendhez szükséges darabszámú szerelvény fog közlekedni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.