Közlekedés

Lime: remek lehetőség, de jogsi kellene hozzá

Lime: remek lehetőség, de jogsi kellene hozzá

2021. augusztus 24., kedd
Lime: remek lehetőség, de jogsi kellene hozzá

A Lime közösségi rollerkölcsönző-szolgáltatása május 21-én indult el a vidéki nagyvárosok közül először Szegeden egy négy hónaposra ígért tesztüzemmel. A cég a Szegedi Közlekedési Társasággal együttműködve telepítette a járműveit, és azóta már többé-kevésbé mindenki találkozhatott már velük a városban.

Habár a bérléshez szükséges applikáció felhívja a figyelmet arra, hogy minden esetben viseljünk sisakot és ügyeljünk a közlekedés szabályainak betartására, mégis sok felelőtlen felhasználóval találkozik az ember városszerte. Budapesten rengeteg problémát okozott eleinte, hogy mindenfelé, indokolatlanul széthagyott Lime-okba lehetett belebotlani - ezt a cég azóta már kiküszöbölte tiltott zónák létrehozásával. Szeged bizonyos területein (mint például a Kárász utca, Múzeum kert vagy az újszegedi Erzsébet Liget) az alkalmazás egyszerűen nem engedi a felhasználónak a parkolást.

Kép: Lime

Mivel a KRESZ-ben nem szerepelnek az elektromos rollerekre vonatkozó előírások, számos kellemetlenséget tudnak okozni a hanyag rollerkölcsönzők: sokszor nagy sebességgel száguldoznak forgalmas helyeken, ezzel veszélyeztetve mások, és nem utolsó sorban önmaguk testi épségét.

Az elektromos rollerrel okozott és elszenvedett balesetek száma megugrott, amióta az emberek nem csak a saját tulajdonú járműveiket tudják használni.

Sajnos jellemző felhasználói magatartás, hogy felelőtlenül és nemtörődöm módon közlekednek a Lime-okkal, "úgy sem az enyém" szemléletet követve. Ugyanakkor tény, hogy egy kiváló lehetőséga városon belüli mikroközlekedésre, sok szegedi körében nagy népszerűségnek örvend a szolgáltatás. Épp ezért kár lenne elvenni a lehetőséget a komoly és megfontolt emberektől, akik figyelnek a közlekedés többi résztvevőjére.

Az utca emberétől kérdeztük meg, hogy örülnek-e a közösségi rollerbérlés lehetőségének, igénybe vették-e már azt, illetve, hogy érdemes lenne-e a KRESZ-ben szabályozni az elektromos rollerek használatát.

Kiemelt kép: Sándor Judit / SzegedMa

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.