Közérdekű

Az év madara 2022-ben a zöld küllő

Az év madara 2022-ben a zöld küllő

2022. január 3., hétfő
Az év madara 2022-ben a zöld küllő

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el az "Év madara" akciót, melynek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. A több mint négy évtizede futó program során tavaly nyáron ismét a lakosság választhatott három faj közül (kékbegy, vörös gém, zöld küllő). Az internetes szavazáson a legtöbb voksot a zöld küllő kapta, így idén ez a faj az év madara.

A zöld küllű állandó madarunk, a párok alapvetően egész évben, a nyugalmi időszakban is a költőterületükön vagy ennek közelében maradnak, a fiatalok többnyire nagyobb távolságokra kóborolnak. Védett madár, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Öreg zöld küllő tojó - Fotó: mme.hu / Orbán Zoltán
Megjelenése, életmódja
Szajkó termetű, 30-36 cm-es madár, szárnyfesztávja a fél métert is elérheti. A faj fő elterjedési területe Európa lomboserdő-övezete, élőhelyigénye miatt kimondottan jól érzi magát a településeinken, az idős faállományú parkokkal tarkított nagyvárosokban is. A harkályok klasszikus rovarlárva tápláléka mellett a zöld küllő esetében a legjelentősebb a hangyafogyasztás. A maga ácsolta odúban költ, évente egy, általában 5-7 tojásból álló fészekaljat nevel.

Országos állománya 8000-12000 párra tehető és stabil-enyhén emelkedőnek tekinthető. Idősebb fákhoz kötődő életmódja és szaporodása miatt a fakivágás, a mezővédő erdősávok felszámolása és felszámolódása veszélyezteti. Közös élőhelyükön a jelenléte kiemelten fontos a fokozottan védett, odúköltő, de saját odút készíteni nem tudó szalakóta, továbbá az olyan hasonló életmódú fajok megmaradása szempontjából, mint a füleskuvik és a búbosbanka.

Fiatal zöld küllő - Fotó: mme.hu / Orbán Zoltán

Mivel a lakott területeken is jól érzi magát és gyakori is itt, ráadásul állandó madár, a madárbarátok egész évben vendégül láthatják a zöld küllőket az MME honlapján kidolgozott „harkálykerti” megoldásokkal, és ha további tippeket szeretnének madáretetéshez, korábbi cikkünkből is tájékozódhat:

https://szegedma.hu/2021/12/igy-etessuk-telen-a-madarakat

via MME - Kiemelt kép: mme.hu / Orbán Zoltán

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.