Közérdekű

Szerkezetkész a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály új épülete

Szerkezetkész a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály új épülete

2021. november 9., kedd
Szerkezetkész a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály új épülete

Új épületszárnnyal gazdagodik az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ: szerkezetkész a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részleg. A 2,2 milliárd forint értékű beruházás bokrétaünnepét november 9-én tartották.

A pszichiátriai és addiktológiai ellátórendszeren belül Magyarországon az elmúlt tíz évben nem történt a szegedihez mérhető jelentős infrastrukturális fejlesztés, miközben a kezelésre szoruló betegek száma egyre csak nő. Ezért is kiemelten fontos ez a beruházás - emelte ki Dr. Fendler Judit.

Az intézmény célja, hogy 2025-ig megteremtse Szegeden a XXI. századi gyermekgyógyászat infrastrukturális hátterét és ezzel párhuzamosan a Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ a gyógyítás, az oktatás és a kutatás területén is kiválósági központtá váljon

-fogalmazott az SZTE kancellárja.

Fotó: Bobkó Anna / SZTE NKI

2500 négyzetméteren, öt szinten jön létre egy új szárny, amely többek között azt jelenti, hogy a meglévő 225 ágy 36-tal bővül. Létrejön többek között egy ambuláns ellátást biztosító és egy nappali terápiás ellátást biztosító emelet, illetve egy olyan szint is, amely a modern nemzetközi standardoknak megfelelően egyaránt gyermek és szülőbarát – ismertette Dr. Bereczki Csaba.

Az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ igazgatója hangsúlyozta: az épületrész orvosszakmai és építészeti tervezésénél kiemelt figyelmet fordítottak a szülő-gyermek együttlét kulturált biztosítására, a gyermekükért izguló szülők megfelelő elhelyezésére, valamint a szakmailag ideális és biztonságos belső betegutak kidolgozására, illetve a gyermekek gyógyulását pszichésen is támogató barátságos környezet kialakítására.

Fotó: Bobó Anna / SZTE NKI

Az ünnepségen az épület legmagasabb pontján bokrétát helyeztek el, amelyre a szalagokat kötöttek az SZTE és a SZAKK vezetői, valamint a kivitelező cég két munkatára, de az eseményen részt vettek az építő- és tervezőcég munkatársai is.

A „Gyermek és ifjúságpszichiátria, addiktológia és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” című projekt a Széchényi2020 program támogatásával valósul meg. A beruházás kivitelezője a Dél-Konstrukt Zrt.

A projekt alapvető célja a 18 év alatti lakosság testi-lelki egészségi állapotának javítása és az ellátórendszer rugalmasságának és alkalmazkodóképességének emelése, az egészségügyi ellátórendszer korszerű és költséghatékony működtetése mellett.

Az ellátás korábban csak Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére terjedt ki, 2012-ben azonban kibővült a teljes dél-dunántúli régióval, Pest megye dél-keleti részével és Jász-Nagykun-Szolnok megye néhány kisvárosával. Ennek következtében duplájára, azaz közel 2 millió lakosra nőtt az ellátandók száma.

A gyermek, serdülő és felnőttkorúak pszichiátriai és addiktológiai betegségének gyakorisága mára eléri a népbetegség szintjét.

Fotó: Bobkó Anna / SZTE NKI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.