Közélet

Újabb parkolási sarc a szegedieknek

Újabb parkolási sarc a szegedieknek

Október 18-tól megszűnt az ingyenes parkolás az Árkádnál, ami rendkívül nehezen érinti a bevásárlóközpont közelében élőket.

2023. november 8., szerda
Újabb parkolási sarc a szegedieknek

Ahogy már korábban megírtuk október 18-tól megszűnt az ingyenes parkolás az Árkádnál, ami rendkívül nehezen érinti a bevásárlóközpont közelében élőket, hiszen mindenki megszokta, hogy itt bármikor megállhat, ha a városban ügyeket akar intézni, ennek következtében most az utcán parkolják le gépjárműveiket.

Fotó: szegedma. Jelenleg így festenek az Árkád környéki utcák.

 

Komoly felháborodást váltott ki, hogy nyitás után 12 évvel fizetőssé teszi Szeged egyik legnagyobb bevásárlóközpontja a parkolást. Több más szegedi áruházzal együtt a fizetős rendszereket arra hivatkozva hozták létre, hogy olyanok is igénybe vették a parkolóhelyeket, akik nem vásárolni érkeztek, reggel korán beálltak az Árkád parkolójába és késő délutánig ott tartották a járművüket az ingyenes parkolóhely miatt, így a vásárlóktól elvéve a helyeket.

Amióta fizetőssé vált a parkolás az Árkád parkolójában, valóban rengeteg szabad helyet lehet találni, így az ott szándékozó vásárlók kényelmesen le tudják parkolni gépjárműveiket.

Aki viszont munkaidő alatt, azaz legalább 8 órát az Árkád parkolójában szeretné leparkolni autóját az legalább 2600, de ráhagyással inkább 3000 forintot kell fizetnie naponta.

Nehéz helyzetben a közelben lakók

Az egészségügyi vészhelyzet előtt, 2020 decemberében önkormányzati rendelet módosította a közterületi parkolódíjakat. A rendelet a koronavírus-vészhelyzet után lépett hatályba, 2022. július 1-től új parkolóbérletek kerültek bevezetésre és változtak a parkolási díjak. Ez a határozat csak egy újabb sarcolása volt a szegediek számára, hiszen ezáltal bekényszerítették az utcán parkoló gépjárműveket. A korábbi parkolási zónák miatt is nagy teher zúdult az Árkád parkolójára, hiszen sok Szegeden dolgozó eddig ezt a lehetőséget választotta, mivel ingyenesen parkolhatott egészen október 18-ig. Hisz aki munkaidő alatt, vagyis minimum 8 órát szeretne parkolni az utcán, legalább 4280 forintot kell fizetnie naponta.

 

Az biztos, hogy az Árkád környékén élőket is nehezen érinti a változás. A város eddig díjmentesen használható utcáinak egy részére, köztük a bevásárlóközpont környező utcáira, a városvezetés 2023. június 1-től kibővítette a fizetős parkolási rendszert, vagyis Kék zónává alakította át. Amely azt jelenti, hogy 230 forintért tudnak parkolni óránként, vagyis, ha 8 órás átlaggal számolunk, akkor 1840 forintot kell fizetni a parkolásért naponta. De ezzel a sarcolással az autósok még kintebb keresnek ingyenes parkolóhelyeket, főként a Kálvária tér környékén, Cserzy Mihály és a Pulz utcában. A városvezetés által kiterjesztett fizetős parkolási zóna érintette Újszeged részét is, ahogy már korábbi cikkünkben megírtuk július 1-től fizetőssé tették a Torontál teret, ahol azóta szintén alig néhány autóval kongatja mindennapjait.

Súlyos probléma, hiszen az ingyenes utcák nem bírják el ezt a megnövekedett terhelést. Jogosan merül fel a kérdés, hogy lehet ez még ennél is rosszabb, várható pozitív változás, vagy marad a szegediek sarcolása továbbra is!?

 

Van véleménye erről? Írja meg nekünk közösségi oldalunkon vagy a szegedma@mediaworks.hu e-mail címre.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.