Közélet

Novák Katalin: Magyarország nem csak a saját, de az Európai Unió határait is védi

Novák Katalin: Magyarország nem csak a saját, de az Európai Unió határait is védi

2023. november 4., szombat
Novák Katalin: Magyarország nem csak a saját, de az Európai Unió határait is védi

Kifejezte egyben azon meggyőződését, hogy erős határok erős országot jelentenek. "Egy ország annyira erős, amennyire meg tudja védeni a területét és határait" - tette hozzá. 

"Minden egyes ország maga kell, hogy eldöntse, kit enged be és kit nem" 

- mondta. 

A migráció és a demográfiai kihívások kapcsán Novák Katalin kijelentette, hogy 

Magyarország a bevándorlás helyett a családok támogatására és gyermekvállalásra helyezi a hangsúlyt. 

Beszélt arról is, hogy Magyarországon központi értéket képvisel a család, illetve miként igyekeznek enyhíteni a család- és gyermekvállalási támogatások rendszerével a fiatal párok, valamint gyermeküket egyedül nevelő szülők anyagi terhein. Mint mondta, a magyar kormány a bruttó hazai termék több mint hat százalékát fordítja családok támogatására, ami világszerte a legmagasabb arány, és amelyre Magyarország befektetésként tekint. De nemcsak anyagi támogatásról van szó, hanem családbarát környezet megteremtése a cél. A köztársasági elnök hangsúlyozta: "a gyermekvállalás nem járhat anyagi hátránnyal." 

Novák Katalin a családpolitikai eredményeiről szólva elmondta, hogy 

az utóbbi tíz évben megkétszereződött a házasságkötések száma, a termékenységi ráta 25 százalékkal emelkedett. 

A köztársasági elnök kérdésre válaszolva elmondta, hogy Magyarország talán éppen a családbarát irányultsággal tudna egyfajta például szolgálni Ausztráliának. 

Novák Katalin az ukrajnai háborúról is szót ejtett. "Közvetlenül érint minket az ukrajnai háború azzal, hogy a szomszédságunkban zajlik, valamint azzal,  hogy magyar kisebbség él Ukrajnában" - fogalmazott. 

"A háború napi szintű tragédiát jelent mindkét oldalon az elvesztett életekkel" 

- mondta. 

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy Magyaroroszág minden tőle telhetőt megtesz, hogy tárgyalásos úton a lehető leghamarabb elérjék a békét. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.