Közélet

Elfogyott a kormány türelme: a szegedi önkormányzat is fizethet az államkasszába

Elfogyott a kormány türelme: a szegedi önkormányzat is fizethet az államkasszába

2023. november 7., kedd
Elfogyott a kormány türelme: a szegedi önkormányzat is fizethet az államkasszába

Nem pusztán az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb településfejlesztési programjának befejezéséről döntött a kormány, hanem arról is, hogy visszakéri az eddig fel nem használt forrásokat. Érdnek, Szegednek és Egernek is súlyos milliárdokat kell majd visszafizetnie az államkasszába - írja a Világgazdaság

Óriási bajban lehetnek azok a megyei jogú városok, amelyek politikai okokból nem használták fel a Modern Városok Program (MVP) forrásait.

A Modern Városok Programot a kormány a megváltozott gazdasági helyzet miatt szünteti meg.

Arra kötelezi az érintett településeket a kormány, hogy azokat az összegeket, amelyeket ugyan megkaptak előlegként, de 2015 óta, vagyis a program fennállása óta nem tudták elkölteni, fizessék vissza az államnak - áll a Magyar Közlönyben, a megjelent jogszabályok értelmezésében.

Szegeden szinte semmi nem valósult meg a Magyar Városok Programból.

Orbán Viktor miniszterelnök és Botka László polgármester még 2017-ben állapodott meg a dél-alföldi megyeszékhely programjáról. A 157 milliárdos keretösszegű program tartalmazta többek között a 47-es út négysávosítását, egy új, vegyes forgalmú Tisza-híd megépítését, a Belvárosi híd rekonstrukcióját, valamint a rakpartok komplex megújítását.

Utóbbin kívül nyomát sem látni annak a közbeszerzési értesítőben, hogy bármennyire is haladt volna az egyes programelemekkel a városháza. De ennél is nagyobb probléma, hogy a 200 hektáros ipari park megvalósítása sem volt fontos valamiért a városvezetésnek.

Még a közbeszerzések kiírása is problémákba ütközött.

A miniszterelnök 23 megyei jogú várossal kötött megállapodása értelmében tételes projektlista tartalmazta az egyes települések fejlesztéseit. A nyolc év alatt összesen 2353 milliárd forintot osztottak ki.

Bár a jogszabály alapján a Miniszterelnökség és a megyei jogú városok közötti támogatási jogviszony megszűnik, de a a kormány egyúttal megbízta Lázár János építési és közlekedési minisztert, hogy a megállapodásokat vizsgálja felül, majd az áttekintés után osztályozza az egyes projekteket, és annak alapján döntsön a folytatásról.

A teljes cikk itt található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.