Közélet

Az ősz színeibe burkolózott a füvészkert

Az ősz színeibe burkolózott a füvészkert

2023. november 1., szerda
Az ősz színeibe burkolózott a füvészkert

Az ősz ragyogó színei köszöntik a látogatókat aSzegedi Tudományegyetem füvészkertjében, ahol szombaton a hagyományos japán ünnep, a momiji alkalmából várják a látogatókat - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Momiji, amikor a hegy istene vörösre festi a faleveleket. Ekkor a japánok szívesen látogatják végig a legfestőibb helyeket. A japán juharok aszegedi füvészkert japánkertjében is bámulatos színes ruhát öltenek ősszel. A levelek október elején kezdeneka vörös és sárga számtalan árnyalatában ragyogni, és november közepére az egész tájat mesés színekbe vonják.

Azujjas juharvagylegyezőlevelű juhar(Acer palmatum) ajapánkertegyik meghatározó növényfaja, magyarul - más fajokkal együtt - a leggyakrabbanjapán juharnaknevezik. Különleges külleme miatt igen kedvelt dísznövény. A fa faj egyes változatait bonszaikéntis gyakran nevelik. Sok változata létezik, akadnak köztük világossárga, halványzöld, bordó szélű, de teljesen sötétbordó levelűek is. Az "ujjas" nevet tenyeresen összetett leveleiről kapta; a 4-12 centi hosszú levelek öt-, hét- vagy kilencujjúak lehetnek. Színüket évszakonként és variánstól függően változtathatják, a nyáron zöld levelek ősszel gyakran bordóra váltanak. Színes lombú fajtái zöld fák előtt nagyon kontrasztosak.

Szombaton a botanikus kertben a momiji hagyományos japán ünnepét szeretnék közelebb hozni a látogatókhoz megmutatva a növényeket és a kultúrát is. A vendégek több időpontban is vezetett sétákon vehetnek részt a japánkertben, az ösvényeket pedig késő délutántól a program zárásáig lámpákkal és mécsesekkel is megvilágítják, így egyedi, különleges élményben lehet része annak, aki ekkor kilátogat a kertbe.

A rendezvényen bonszaibemutatóval várják az érdeklődőket, akik szusit és más ételeket kóstolhatnak, de vásárolhatnak japán ajándék- és dísztárgyakat is. Kora délután a citerához hasonló japán húros, pengetős hangszeren, a kotón játszó Bakos Tünde koncertezik, majd Orlóci László, az ELTE Füvészkertjének igazgatója mutatja be Kortalan fa - A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) Magyarországon című kötetét, ezt pedig egy japán teaszertartás követi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.