Közélet

Új zöldfelületek létrehozására indul program Szegeden, hogy csökkentsék a hőszigeteket

Új zöldfelületek létrehozására indul program Szegeden, hogy csökkentsék a hőszigeteket

2023. október 26., csütörtök
Új zöldfelületek létrehozására indul program Szegeden, hogy csökkentsék a hőszigeteket

A városi hőszigethatás felmérése és csökkentése érdekében indult program uniós támogatással Szegeden

- közölte Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester csütörtökön.

A politikus a mintegy 700 millió forintos költségvetésű, négyéves projektet bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, a városok hőmérséklete jellemzően magasabb a szomszédos mezőgazdasági területeknél, de a településeken belül is találhatók olyan nagy felületű burkolt helyek, melyek melegebbek környezetüknél. Ez rontja az emberek komfortérzetét, de hosszú távú egészségügyi hatásokkal is jár.

Azzal, hogy a klímaváltozás miatt növekszik az átlaghőmérséklet a hőszigethatás következményei is egyre jelentősebbé válnak

-közölte az alpolgármester.

A szellőzést szolgáló szélfolyosók kialakításával, fák és általában növényzet telepítésével, zöld tetők és homlokzatok alkalmazásával, világosabb színek és hűvösebb burkolatok igénybevételével, a víz jobb felhasználásával csökkenthető a városi hőmérséklet, ezáltal enyhíthető a hőszigetek hatása és javíthatók a városlakók életkörülményei.

Az önkormányzat nemcsak saját munkafolyamatait szeretné ennek megfelelően átalakítani, hanem ezt a gyakorlatot a lakossághoz és a helyi vállalkozásokhoz is el akarja juttatni

-tudatta Nagy Sándor.

Az önkormányzat több olyan beavatkozást is tervez, mellyel példát mutathat a hőszigetek csökkentésére. A Kossuth Lajos sugárút belső szakaszán feltörik az út melletti sávot, és zöldterületet hoznak létre, az IKV Zrt. által kezelt egyik társasházat és a város egyik legforgalmasabb tömegközlekedési csomópontjában, az Anna kútnál a megállókat is úgy alakítják át, hogy mérsékeljék a lokális hőmérsékletet

-jelentette ki az alpolgármester.

Makádi Balázs, a Motiváció Oktatási Egyesület alelnöke kifejtette, a projekt részeként a jó gyakorlatok megosztására városi klíma-kerekasztalt hoznak létre, részben szemléletformáló programként pedig Szeged néhány oktatási intézményében a diákokat és pedagógusokat bevonva tervezik meg a nagy, lebetonozott udvarok átalakítását.

Bojtos Ferenc, a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület irodavezetője elmondta, a civil szervezet óvodák és iskolák számára dolgozott ki oktatási programot az intézmények zöldítésére, emellett a tudás átadásával helyi kezdeményezések sorozatát szeretnék támogatni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.