Közélet

Szili Katalin: csak annyit akarunk, amennyi minden európai polgárnak kijár

Szili Katalin: csak annyit akarunk, amennyi minden európai polgárnak kijár

2023. október 8., vasárnap
Szili Katalin: csak annyit akarunk, amennyi minden európai polgárnak kijár

A miniszterelnöki főtanácsadó, aki már a korábbi években is részt vett a megemlékezésen, a pozsonypüspöki magyar alapiskola kertjében tartott rendezvényen felidézte a kitelepítések embertelenségét, majd a benesi dekrétumok máig ható következményeiről, az etnikai alapú politizálás megtartásának szükségességéről, valamint a jövő évben esedékes európai parlamenti választások összefüggésében a nemzeti kisebbségben élők helyzetéről és annak javítási lehetőségeiről is beszélt - írja az MTI

A felvidéki magyarokat sújtó rendeletek "árnyéka máig nyúlik", hiszen ezekre való hivatkozással vesznek el ingatlanokat a magyar közösség tagjaitól. Hangsúlyozta: ez a közel húsz éve az Európai Unióhoz tartozó Magyarország és Szlovákia esetében tarthatatlan.

Nem lehet feladni az etnikai politizálást, mert az az önfeladást jelentené

jelentette ki a miniszterelnöki főtanácsadó.

Fontos, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokon a felvidéki magyarság is szerezzen saját képviseletet az EP-ben.

Mindenkinek jól kell értenie, hogy nem vagyunk ellene senkinek, jószomszédi kapcsolatokban akarunk élni. Amikor ezekről a dolgokról szólunk, csak annyit akarunk, amennyi minden európai polgárnak kijár

mondta Szili Katalin.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.