Közélet

Szegedi beruházásokat soroltak fel az országgyűlésen

Szegedi beruházásokat soroltak fel az országgyűlésen

2023. október 9., hétfő
Szegedi beruházásokat soroltak fel az országgyűlésen

Mihálffy Béla a térség fejlesztésével kapcsolatban intézett kérdést Latorcai Csabához, aki több beruházást is megnevesített.

Szegedés aHomokhátságországgyűlésiképviselője felszólalásában elmondta, Csongrád-Csanád vármegye és benne Szeged, napjainkra az ország egyik dinamikusan fejlődő térségévé vált. A várost az egyetemen megvalósuló fejlesztések a Dél-Alföld vezető tudásközpontjába avanzsálják. A Szegeden megindult beruházások gazdaságélénkítő hatásai ugyanakkor főként a városon belül érzékelhetőek. A város térségébe, a vármegye további településeire kevéssé gyűrűznek be. Kiemelte, annak érdekében, hogy a fejlődés a térség számára is érzékelhető méreteket öltsön, még sok munkára van szükség.

A gazdaságfejlesztés térségi hatásainak kiterjesztése érdekében tehát fontos lépés az agglomeráció fejlesztése.

Hozzátette, felmerül a kérdés, hogy milyen módon lehet a város gazdasági dinamizmusából fakadó előnyöket az agglomerációra is kiterjeszteni. Hogyan válhat a térség is a központ fekvésének nyertesévé.

Mint elmondta, a város és térsége ezer szállal kötődik egymáshoz, elég csak a városban működő vállalkozások munkaerő-szükségletére, vagy vidéki térségek rekreációs szolgáltatásaira gondolni.

A városból kiköltöző lakosok magas száma által okozott kihívások ugyanakkor jelentős terheket rónak az agglomerációs településekre.

Mindez a közlekedési és közműinfrastruktúra, vagyis az utak, a parkolók, a szennyvízelvezetés és az energiahálózatok komoly terhelésével jár. Példaként megemlítette, hogy a Dorozsmai út forgalma az elmúlt években olyan jelentősen megemelkedett, hogy a Szilva utcai körforgalomnál csúcsidőben rendszeresen komoly torlódások alakulnak ki. Ezt egy olyan problémaként határozta meg, amelynek megoldása egy átfogó szemléletű, a várost és a térséget egységben kezelő fejlesztéspolitikai látásmódot igényel. Hozzáfűzte, az ilyen akadályok felszámolásával lehetne hatékonyan beavatkozni a térségben élők körülményeinek javítása és az agglomeráció fejlődése érdekében.

Végül Latorcai Csaba miniszterhelyettesnek feltette a kérdést:

Mit tervez a kormány Szeged várostérségének fejlesztése érdekében, különös tekintettel az alapvető közlekedési infrastruktúrák fejlesztése terén?

Latorcai Csaba elmondta, a kormány a területfejlesztési politika megújításának keretében kiemelt figyelmet fordítanak a térségeink összehangolt területfejlesztési tervezése és a várostérségek hangsúlyos megjelenítésére, mert az a céljuk, hogy a várostérségek területi adottságai kellőképpen kiaknázásra kerüljenek, és

jelen esetben Szeged és térsége, agglomerációja, valamint a megyeszékhely közötti közutak, kerékpárutak fejlesztése is megtörténjen, ugyanúgy, ahogy a kötöttpályás elérést is megújítottuk az elmúlt években.

Ezzel kapcsolatban felidézte a Szeged és Hódmezővásárhely közötti vasútvillamos létrehozását, valamint a jelenleg zajló Szeged-Szabadka vasúti fejlesztést.

A Mihálffy Béla által említett Dorozsmai út felújítása és a Szilva utcai körforgalom bővítései nevesítésre került a területfejlesztési operatív programban, így annak finanszírozása lehetővé válik.

Kiemelte, a belterületi útszakaszok rekonstrukciójának köszönhetően már eddig is uniós forrásból, valamint hazai társfinanszírozással megújult a Tisza Lajos körútnak a Dugonics tér és Boldogasszony sugárút közötti szakasza, valamint a Felső Tisza-Part, illetve a Huszár Mátyás rakpart is.

Kedvező elbírálás esetén szintén a terület és településfejlesztési operatív program keretében Kiskundorozsma közlekedési csomópont fejlesztése is megvalósulhat, mintegy 250 millió forintos támogatásból.

Szegeden hála Istennek a kerékpárhasználat rendkívül elterjedt, ezt tovább kívánjuk fejleszteni. Ki is épült a kerékpáros infrastruktúra Újszegeden, illetve 440 millió forint támogatással megépült a Bordány felé vezető kerékpárút. Hiányzó 3,7 kilométeres szakasza a kormányzat támogatásának köszönhetően. Folytatni fogjuk Mihálytelek, Kiskundorozsma és Gyálarét települések bekötését is a kerékpárút fejlesztés részeként.

- sorolta.

Végezetül elmondta azt is, bízik abban, hogy a kormány gazdaságfejlesztési törekvéseinek köszönhetően a jövőben Szeged térségében még további, az eddigiekhez képest még kiemelkedőbb fejlődés lesz tapasztalható rendkívül komoly fejlesztési projektek kormányzati megvalósításával, illetve támogatásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.