Közélet

Szeged Közép-Kelet-Európa meghatározó tudományos központjává válhat

Szeged Közép-Kelet-Európa meghatározó tudományos központjává válhat

2023. október 13., péntek
Szeged Közép-Kelet-Európa meghatározó tudományos központjává válhat

Csák János kulturális és innovációs miniszter, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) felavatásának 50. évfordulója alkalmából - az egykor az intézményben dolgozó Karikó Katalin részvételével - megrendezett konferencián azt mondta, a kormány feladata odaállni azok mögé, akiknek vannak ideái és vannak elképzelései arról is, hogy ezek miként hasznosulhatnak az emberiség javára.

Kiemelte, a magyar kormány az elmúlt években százmilliárdokat szánt ezekre a célokra a Magyar Kutatási Hálózat, a nemzeti laboratóriumok támogatása, a kutatóintézetek, a jövő nemzedékek képzését végző egyetemek finanszírozása formájában.

Freund Tamás, az MTA elnöke úgy fogalmazott, az SZBK megalkuvás nélküli törekvése a kiválóságra, valamint a stratégiai partnerekkel - a Szegedi Tudományegyetemmel, az ELI ALPS lézeres kutatóközponttal, a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központtal - való együttműködés eredményeképpen minden remény meg van rá, Szeged már a közeljövőben Közép-Kelet-Európa meghatározó tudományos központjává váljon.

Freund Tamás kitért arra is, a két új Nobel-díjas és az SZBK ötvenedik születésnapja feletti öröm sem feledtetheti, hogy a döntéshozóknak és a tudományszervezőknek is egyaránt tenniük kell azért, hogy a tehetséges fiatalok itthon találják meg azt a vonzó kutatási közeget, amely Magyarországon tartja őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.