Közélet

Orbán Viktor gratulált Robert Ficonak a választási győzelméhez

Orbán Viktor gratulált Robert Ficonak a választási győzelméhez

2023. október 1., vasárnap
Orbán Viktor gratulált Robert Ficonak a választási győzelméhez

Fico pártja nyerte a választást, a Szövetség nem jut be a pozsonyi törvényhozásba

A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva. Az eddig nyilvánosságra hozott részeredmények szerint összesen 7 párt jut majd az új pozsonyi törvényhozásba.

A 94,6 százalékos feldolgozottság melletti részeredmények szerint bejut még a pozsonyi parlamentbe az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (9,1 százalékkal), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 7 százalékkal, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 5,8 százalékkal, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,7 százalékkal.

A választási részvételi arány előzetes adatok szerint országosan 67,8 százalékon alakult, ami némileg magasabb szám, mint amilyet a három évvel ezelőtti parlamenti választásokon mértek.

Megünnepelték a győzelmet Ficóék

Robert Ficónak  jó esélye van arra, hogy negyedszer is Szlovákia miniszterelnöke legyen. A Smer eredményváróján a párt vezető politikusai dalra fakadva ünnepelték győzelmüket – szúrta ki az erről tanúskodó videót Magyar Nemzet

https://www.youtube.com/watch?v=pqSMueP7oTY

Levonják a következtetést

Bár a Szövetség túlszárnyalta a 3 évvel ezelőtti magyar indulók eredményét, ( 129 ezer szavazatot szerzett) de a magas részvétel miatt ez nem volt elég az ötszázalékos küszöb megugrására – írja a Mandiner, amely a ma7.sk híradása alapján a párt vezetőségéből eddig egyedül nyilatkozó Mózes Szabolcsot idézi. 

Mózes a sajtónak nyilatkozva időt kért a választási adatok elemzésére, és azt mondta, hogy a Szövetség hétfőn fog tanácskozni. Mint mondta, személyesen azt gondolja, hogy várhatóan az elnökség benyújtja a lemondását, a politikai kultúra ugyanis azt diktálja. 

Ez az eredmény akár az etnikai politizálás végét is jelentheti – fogalmazott Mózes Szabolcs.

https://www.youtube.com/watch?v=YAJZ7eahU3w

Magyarország is nyer Robert Fico pártjának győzelmével

Robert Fico győzelmével újabb európai országban nyert a szuverén, nemzeti érdekekre alapuló politika – mondta a Magyar Nemzetnek Kolek Zsoltot, a Ma7 felvidéki magyar hírportál vezető szerkesztője.  

Robert Fico győzelmével a különböző, európai politikai kérdésekben a magyar állásponthoz hasonló vélemény lehet az uralkodó Pozsonyban

 – fogalmazott Kolek Zsolt. A felvidéki magyar hírportál vezető szerkesztője rámutatott, az elemzők szerint

a szlovákiai előre hozott választások tétje az volt, hogy folytatódik-e az atlantista, Nyugathoz húzó politika, vagy pedig egy szuverenista, nemzeti értékekre és érdekekre fókuszáló kormány alakulhat Szlovákiában. Az eredmények ez utóbbit látszanak előrevetíteni.

A szavazatok közel százszázalékos feldolgozottságánál ugyanis a Robert Fico vezette Smer-SD a voksok 23 százalékát bezsebelve nyerte meg a szombati előre hozott választásokat, maga mögé utasítva a Progresszív Szlovákia (PS) formációt, mintegy 5 százalékponttal.

Azzal, hogy Robert Fico nyerte meg a választást, megerősödhet a visegrádi együttműködés – fogalmazott a szakértő, ki aláhúzta, hogy javulás állhat be Budapest és Pozsony viszonyában az elmúlt három és fél évhez képest. 

Orbán Viktor üzenetben gratulált 

A  miniszterelnök vasárnap délelőtt az X közösségi platformon (korábban Twitter) közzétett bejegyzésben gratulált Robert Ficónak, az Irány (Smer-SD) párt elnökének a szlovákiai előrehozott parlamenti választáson aratott győzelméhez. 

Találják ki, hogy ki tért vissza? Gratulálunk Robert Ficónak a szlovákiai parlamenti választásokon aratott, vitathatatlan győzelméhez. Mindig jó egy hazafival együtt dolgozni. Várjuk a folytatást!

– írta a bejegyzésben Orbán Viktor.

A cseh kormányfő Csehország és Szlovákia szoros együttműködésében bízik  

Figyelemmel kísértem a szlovákiai választásokat, és azt kívánom a szlovák állampolgároknak, hogy a választások utáni egyeztetések legyenek rövidek, és egy jó kormány megalakításához vezessenek

– reagált a szombati szlovákiai választások eredményére a cseh kormányfő vasárnap az X közösségi hálón.

 Andrej Babis volt cseh kormányfő az ellenzéki ANO mozgalom elnöke szintén az X-en gratulált Robert Ficónak, a választásokon győztes Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökének. 

"Szlovákiának olyan kormányt kívánok, amely otthon az emberek életének jobbításán fog dolgozni, Európában pedig keményen védeni fogja a szlovák állampolgárok érdekeit

– írta Babis, aki bejegyzésében méltatta a harmadik helyen végzett Hang (Hlas-SD) eredményét is

Szijjártó Péter: Fico győzelme esélyt kínál a V4-ek megerősödéséhez

A külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán gratulált Robert Ficónak a választáson elért vitathatatlan győzelemhez.

Örülünk annak, hogy Szlovákiában egy megkérdőjelezhetetlenül demokratikus választáson az emberek egyértelmű döntést hoztak. A választások eredménye esélyt ad arra, hogy Szlovákiában újra stabil kormány alakuljon és a szlovák-magyar kapcsolatok tovább fejlődjenek. Az elmúlt években minden olyan eredmény, ami segítette a két ország kapcsolatait, mint a hídépítés vagy a határátkelőhelyek megnyitása, mind Robert Fico korábbi kormányával kötött megállapodások eredménye! Robert Fico emellett ugyanúgy gondolkodik a háborúról, a migrációról és a gender ügyről, mint mi. Győzelme komoly esélyt kínál a V4 szövetség megerősödésére.

– írta a tárcavezető a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.