Közélet

Október a mellrák hónapja, ezért szűrővizsgálatra várja a hölgyeket a Radiológiai klinika

Október a mellrák hónapja, ezért szűrővizsgálatra várja a hölgyeket a Radiológiai klinika

2023. október 20., péntek
Október a mellrák hónapja, ezért szűrővizsgálatra várja a hölgyeket a Radiológiai klinika

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja a korábbi évekhez hasonlóan idén is nagy hangsúlyt fektet erre a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinikája. Ebben a hónapban viszont különös figyelmet fordít a szűrővizsgálaton való részvételre, hiszen október 25-én 8 és 19 óra között mammográfiás szűrővizsgálatra várják a 45 és 65 éves kor közötti nőket.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinika Női Diagnosztikai Osztályán október 18-a után, október 25-én is 8:00 és 19:00 óra között meghosszabbított rendeléssel várják a kollégáim azokat a hölgyeket, akik 45 és 65 éves kor között vannak, és még nem voltak a meghívás ellenére mammográfiás szűrővizsgálaton.

-jelentette ki az SZTE SZAKK Radiológiai Klinika vezetője

Az október 18-i szűrőnapon 102 nő jelent meg. Az SZTE SZAKK Radiológiai Klinika Női Diagnosztikai Osztályán jelen volt Dr. Gera Katalin, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal szűrési koordinátora, aki kolléganőjével, Dudás-Nagy Renátával az osztályunkra érkező nők számára az emlő önvizsgálatának lépéseit mutatták meg. A módszert fantomon lehetett gyakorolni, kitapintva a kóros elváltozásokat. A megjelenteknél rizikószűréseket is végeztek. A mért értékek birtokában tanácsokkal látták el az emlőszűrésre érkezett személyeket. A rendezvényen jelen volt az emlőrák és a családon belüli erőszak elleni küzdelemben elkötelezett vállalat, az AVON két képviselője is, akik kis ajándékcsomaggal kedveskedtek a hölgyeknek.

mondta Prof. Dr. Kincses Tamás.

Kiemelte, hogy a daganatok korai stádiumban csak ezzel a módszerrel szűrhetők ki. Az ultrahang és az MR vizsgálat sajnos nem egyenlő a szűrő eljárással, csupán kiegészítő vizsgálatként tekinthetünk rá.

Fontos tudni, hogy bár a szűrésre a 45 és 65 év közötti nők kapnak meghívást, a rendszeres mammográfia már 40-45 éves kor között és 65 év felett is ajánlott, kétévente. Az említett korcsoportok körében is egyre több daganatos elváltozást észlelni. A két szűrővizsgálat között pedig érdemes önvizsgálatot végezni. Ha ennek során valaki például csomót tapint a mellében vagy hónaljában, a bőr vagy az emlőbimbó behúzódását észleli, esetleg véres vagy sötét színű váladékozást tapasztal, akkor mindenképpen forduljon szakemberhez, emlődiagnosztikában jártas radiológus szakorvostól kérjen segítséget

-hangsúlyozta a szakértő.

A szegedi Radiológiai Klinikán évente mintegy 15 ezer mammográfiás szűrés és komplex diagnosztikus vizsgálat történik. A szakemberek feladata a szűrésen kívül az emlődaganatok kivizsgálása, egyéb emlőbetegségek diagnosztizálása, továbbá az emlőműtött betegek ellenőrzése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.