Közélet

Idén már nem marad fent télire is a napvitorla, de a drótrengeteg marad

Idén már nem marad fent télire is a napvitorla, de a drótrengeteg marad

2023. október 19., csütörtök
Idén már nem marad fent télire is a napvitorla, de a drótrengeteg marad

A méltán híres Kárász utca 2003-ban nyerte el az Europa Nostra-díjat, amelyet még a Botka László előtti időszak felújításával tudott megszerezni a város. Azóta fokozatosan rontanak a pompáján. Tavaly egészen balkáni hangulatot tudtak varázsolni az adventi időszakra is azzal, hogy a napvitorlákat fennhagyták, miközben a karácsonyi díszeket aláaggatták.

https://szegedma.hu/2022/12/sajatosan-szegedi-megoldas-napvitorla-vedi-az-adventi-fenyeket-a-karasz-utcan

Hiába tették szóvá többen is, a város csak ígérgette a leszerelését, amelyet tavaly nem is sikerült elvégezniük. Végül ideiglenesen idén leszerelték, de akkor is hagyott a munka kivetnivalót: a drótrengeteg továbbra is behálózta a Kárász utcát.

https://szegedma.hu/2023/01/le-is-szedtek-meg-nem-is-a-karasz-utcai-napvitorlat

Végül idén ismét felhelyezték, illetve bővítették is. Azonban a balkáni megoldásokat fokozták, a drótrengetegre sikerült felfuttatni kábelkötegeket is, a 19. századi ikonikus épületek homlokzatát pedig mégjobban szétfúrták. Tovább részletezni kár is, az alábbi cikkben lévő képek magukért beszélnek az igénytelenségről.

https://szegedma.hu/2023/05/elkeszult-a-jelenleg-esernyokent-funkcionalo-napvitorla-meghozza-balkani-igenyesseggel

Közeleg az újabb tél, a mai nappal azonban sikerül leszerelnie az önkormányzatnak a napvitorlát, legalábbis részben:

A drótrengeteg idén is megmarad.

Az ötletgazda Mihálik Edvin azzal próbálja menteni a helyzetet, hogy állítása szerint a drótrengetegnek szerepe lesz a karácsonyi díszkivilágítás felhelyezésében, megfeledkezve arról az egyszerű tényről, hogy a napvitorla drótjaira ehhez nincs szükség. Korábban is fellehet díszíteni a Kárász utcát, jelentősen igényesebb megoldással.

Továbbá feltételezhető, hogy a karácsonyi időszak után sem szerelik le a drótokat, amikor semmilyen funkciót nem fognak ellátni. Legfeljebb a madarak visszatérése után számukra lesz jó leszállási hely, kellemetlen pillanatokat okozva az alattuk elsétálóknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.