Közélet

Nagy Márton együttműködési megállapodást írt alá Georgia miniszterelnök-helyettesével

Nagy Márton együttműködési megállapodást írt alá Georgia miniszterelnök-helyettesével

2023. október 12., csütörtök
Nagy Márton együttműködési megállapodást írt alá Georgia miniszterelnök-helyettesével

 

Nagy Márton együttműködési megállapodást írt alá Levan Davitashvilivel, Georgia miniszterelnök-helyettesével - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

 

 

A tárca közlése szerint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Orbán Viktor vezetésével részt vett az 2023. október 11-12-én tartott georgiai-magyar közös kormányülésen, amelynek keretében külön egyeztetést folytatott Levan Davitashvilivel, Georgia miniszterelnök-helyettesével, egyben gazdasági és fenntartható fejlődési miniszterével.

 

 

A bilaterális megbeszélés keretében a miniszterek megállapították, hogy a két társminisztérium között az együttműködés megalapozása nem újkeletű, hiszen az elmúlt évben rendszeressé váltak a találkozók és az egyeztetések. A felek egyetértettek abban, hogy Magyarország és Georgia között mélyíteni és szélesíteni szükséges a gazdasági kapcsolatokat, ebben nagy szerepe lehet a jövőt meghatározó technológiáknak, mint például a mesterséges intelligencia és az Ipar 4.0 megoldásainak. A két ország külkereskedelmi termékforgalma mára megközelíti a 90 millió dollárt, a cél, hogy ez a jövőben jelentős mértékben tovább növekedjen.

 

 

A tájékoztatás szerint a tárgyalások keretében a miniszterek a két ország ipari kooperációjának elmélyítése érdekében együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek leghangsúlyosabb pontjai: együttműködés az ipar digitális átalakításában, az ipar 4.0 és az ipar 5.0, a feltörekvő digitális technológiák alkalmazása a vállalkozásokban, különösen a termelési és szolgáltatási iparban; együttműködés a fejlett technológiák és innovációk ipari célú fejlesztésében, különös tekintettel az olyan újonnan megjelenő digitális technológiákra, mint a mesterséges intelligencia, az adatgazdaság, a Big Data, az 5G hálózatok, a BlockChain és a dróntechnológiák; együttműködés a mindehhez szükséges képzett munkaerő biztosítását célzó szakpolitikákban; együttműködés a szabályozási jó gyakorlatok megosztásában; ipari együttműködés, különösen a közlekedési járművek, mint például a vasúti kocsik és buszok gyártása terén; valamint együttműködés a gyógyszeripari és orvosi berendezések gyártásával kapcsolatos területeken.

 

 

Nagy Márton a megállapodás aláírása kapcsán kiemelte: a magyar tőkekifektetések támogatása és a külföldi működőtőke beáramlásának segítése továbbra is prioritást jelent a magyar kormány számára, amelyet igyekszik minden lehetséges eszközzel támogatni.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.