Közélet

Megjelent a Karikó Katalin életútját bemutató kötet

Megjelent a Karikó Katalin életútját bemutató kötet

2023. október 12., csütörtök
Megjelent a Karikó Katalin életútját bemutató kötet

Az Agenda által bemutatott felvételen az a kisújszállási ház látható, amelyben a Nobel-díjas magyar tudós felnőtt. Családja nem élt jó körülmények között, de mégis úgy emlékszik vissza, hogy

nagyszerű gyermekkora volt.

Csak két szoba volt, és főleg egyben laktunk, a másikat nem fűtöttük, de a szüleim szerették egymást, és ott hangos szó el nem hangzott, és hát a kertben meg termeltünk, tyúkudvar volt, disznó, macska és minden, ami kellett, és hát sok-sok gyerek az utcában, együtt játszottunk

 idézte fel a biológus.

Karikó Katalin a kisújszállási gimnáziumban döntötte el, hogy biológus kutató lesz. A könyvbemutatón arról számolt be, sorsdöntő volt számára, hogy akkori szakkörvezető tanára hitt benne, és minden nehézségen az segítette át, hogy volt mindig valaki, aki bízott a képességeiben.

A Szegedi Tudományegyetemen kezdte meg a kutatásait, amit később Amerikában folytatott. Tíz évvel ezelőtt elbocsátották ottani állásából, de ezek a kudarcok sem vették el a hitét abban, hogy jó ügyet szolgál.

A mentális és a fizikai egészség mindenek felett van. Fizikailag jól kell lenni, és meg kell tanulni a stresszt kezelni, és élvezni kell, amit csinálunk

részletezte a kutató.

Karikó Katalin azt mondta, hogy a Nobel-díj adta lehetőségeket arra próbálja használni, hogy a tudományra, a kutatásra irányítsa a figyelmet.

Hozzátette: segíteni kell, hogy az emberek jobban megértsék, ami körülöttük történik, mert a félelem mindig a nem értésből származik.

A videó itt látható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.