Közélet

Meghaladta a 2,6 ezer milliárd forintot tavaly a száz legnagyobb Csongrád-Csanád vármegyei cég összesített árbevétele

Meghaladta a 2,6 ezer milliárd forintot tavaly a száz legnagyobb Csongrád-Csanád vármegyei cég összesített árbevétele

2023. október 12., csütörtök
Meghaladta a 2,6 ezer milliárd forintot tavaly a száz legnagyobb Csongrád-Csanád vármegyei cég összesített árbevétele

A 2021-es évhez képest 21 százalékkal nőtt, meghaladta a 2,6 ezer milliárd forintot tavaly a 100 legnagyobb nettó árbevételt elérő Csongrád-Csanád vármegyei székhelyű vállalkozás összteljesítménye - derül ki a csütörtökön bemutatott Top 100 - Csongrád-Csanád Vármegye Gazdasága 2022 című kiadványból.

A Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara, a Délmagyarország napilap, a Központi Statisztikai Hivatal és az Enterprise Europe Network Dél-alföldi Irodája együttműködésével készült kötet elemzése alapján a megyében a legnagyobb cégek között meghatározó a kereskedelmi vállalkozások aránya, amelyet a feldolgozóipar és az építőipar követ.

2022-ben Csongrád-Csanád vármegyében a legnagyobb - a 2021-est 13 százalékkal meghaladó -, 970,933 milliárd forintos nettó árbevételt a hódmezővásárhelyi székhelyű Országos Dohányboltellátó Kft. érte el. A második helyre a Sole-Mizo Zrt. került - az előző évinél 36 százalékkal magasabb - 121,294 milliárd forintos tavalyi nettó árbevétellel. A harmadik az MVM Démász Áramhálózati Kft. lett - a 2021-eshez képest 59 százalékkal magasabb - 105,783 milliárd forintos nettó árbevétellel.

A megye száz legnagyobb vállalkozása tavaly több mint 21 ezer alkalmazottat foglalkoztatott. A legnagyobb munkaadó a Pick Szeged Zrt. volt 1795 fős statisztikai létszámmal, ettől némileg maradt el a ContiTech Fluid Automotive Hungária Zrt. 1633 dolgozójával, a harmadik legnagyobb foglalkoztató a szentesi Hungerit Zrt. 1605 munkavállalóval.

A legnagyobb - 88,927 milliárd forintos - exportárbevételt a makói Givaudan Hungary Kft. érte el tavaly, a második a ContiTech Fluid Automotive Hungária Zrt. lett 58,356 milliárd forinttal, a harmadik - a szintén a Continental csoporthoz tartozó - ContiTech Rubber Industrial Kft. 56,311 milliárd forinttal.

A kötetet bemutató ünnepségen átadták a legjobban teljesítő önkéntes kamarai tagvállalkozásoknak a TOP 100 díjakat. Nagyvállalati kategóriában az elismerést a tömlőket, hevedereket, valamint egyéb gumiipari termékeket gyártó szegedi ContiTech Rubber Industrial Kft. nyerte el, a középvállalati kategória díjazottja az 1991 óta működő szegedi székhelyű, villamosipari nagykereskedelemmel foglalkozó Feszültség Kft. lett. A kisvállalati kategória győztese az 1990-es alapítású, haszon-, valamint hobbi állattartáshoz kapcsolódó termékek kis- és nagykereskedelmét végző Déli-Farm Kft.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.