Közélet

Lázár János: a magyar gazdaság motorját jelenthetik a családi vállalkozások (Frissítve)

Lázár János: a magyar gazdaság motorját jelenthetik a családi vállalkozások (Frissítve)

2023. október 5., csütörtök
Lázár János: a magyar gazdaság motorját jelenthetik a családi vállalkozások (Frissítve)

A magyar gazdaság motorját jelenthetik azok a családi vállalkozások, melyekben van növekedési potenciál

 

-jelentette ki az építési és közlekedési miniszter csütörtökön Szegeden.

 

 

Lázár János a Goodwill Pharma Nyrt. fejlesztéseit bemutató rendezvényen hozzátette, ezért döntött úgy a kormány, hogy az európai uniós és a hazai források jelentős részét arra igyekszik fölhasználni most és a közeljövőben, hogy támogassa a növekedésre képes, exportorientált, a kutatás-fejlesztésben is aktív magyar tulajdonban lévő vállalkozásokat. 

 

 

Az ország különböző pontjaira települő high-tech autóipari vállalkozások mellett a politikus az élelmiszer- illetve a gyógyszeripart említette, melyek jelentős fejlődést hozhatnak Pécs, Szeged és Debrecen környékének.

 

Szegeden megvannak a feltételei mind az élelmiszer-, mind a gyógyszeripari fejlesztésnek. A város kitörési pontja lehet, hogy a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) meglévő tudás üzleti eredménnyé válik. Ennek megvalósítására eddig kevesen voltak készek és képesek

 

-fogalmazott a miniszter.

 

 

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány kész minden támogatást megadni, hogy az alapítványi fenntartásban működő SZTE és a régió gazdaság szereplői a korábbiaknál sokkal hatékonyabban kapcsolódjanak össze.

 

A kormány különösen fontosnak tartja, hogy Szeged számára is megtalálja Magyarországon a gazdaság világában a helyet. Ez lehet multinacionális ipari nagytőke beruházása, de lehet regionális élelmiszeripari vagy egyetemi bázisra alapuló fejlesztés is, mely a városnak lehetőséget biztosít a növekedésre

 

-jelentette ki Lázár János.

 

A kormány a politika széljárásától függetlenül kész támogatást nyújtani az olyan településeknek, ahol megvannak a növekedés feltételei. Az ország déli részében csak kiemelt kormányzati támogatás mellett lehet megvalósítani a szükséges fejlesztéseket, mert az ipari szektor önmagában nem elég tőkeerős ahhoz, hogy nemzetközi versenyképességre tegyen szert

 

-közölte a miniszter

 

 

Lázár János szerint az életmódhoz kapcsolódó iparágakban a magyar tudásnak, innovációnak van helye. A társadalomnak és a gazdaságnak óriási érdeke fűződik ahhoz, hogy minél nagyobb hangsúly essen a prevencióra.
 

 

 

Jójárt Ferenc, a Goodwill Pharma Nyrt. elnök-vezérigazgatójaközölte, a cég 3,534 milliárd forintos beruházással Szegeden három helyszínen valósít meg fejlesztéseket. A 2024 végére elkészülő beruházások költségeinek fele származik feltételesen vissza nem térítendő uniós és hazai forrásból. A cég jelentősen bővíti raktárkapacitását, kutatás-fejlesztési és innovációs központot, valamint folyékony termékeket gyártó üzemet épít és egy új központi irodát alakít ki. Emellett a vállalkozás új vállalatirányítási rendszert vezetett be.

 

 

A Goodwill Pharma a gyógyszeriparban több mint 25 éves tapasztalattal rendelkező, dinamikusan fejlődő, szegedi központú cégcsoport. Magyarországi vállalkozásként indult, majd multinacionális piaci szereplővé vált a gyógyszeripar területén a kelet-közép-európai országokban. A cégcsoport 12 országban van jelen, legnagyobb exportpiaca Szerbia, de a Goodwill Pharma Nyrt.-nek leányvállalata működik még Horvátországban, Boszniában, Montenegróban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában. A cégcsoport fő tevékenységei közé tartozik az étrend-kiegészítők fejlesztése, gyártása, gyógyszergyártás, gyógyszer-törzskönyvezés, logisztika és disztribúció, teljes körű gyógyszermarketing, orvosi gyógyszerismertetés. A vállalkozás törzsrészvényei az elnök-vezérigazgató és családtagjai tulajdonában vannak.

 

 

A Goodwill Pharma Nyrt. BÉT honlapján közzétett első féléves konszolidált eredménykimutatása szerint a cég értékesítésből származó nettó árbevétele az idei év első hat hónapjában 7,106 milliárd forint volt, ami több mint 16 százalékkal haladta meg 2022 azonos időszakának adatát. A bevétel több mint 37 százaléka származott exportból. A beszámoló szerint a cégcsoport termékstruktúrájában a saját fejlesztésű és gyártású portfólió aránya tovább emelkedett. A cég adózott eredménye a tavalyi első fél évben 647 millió, 2023 első hat hónapjában 820 millió forint volt.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.