Közélet

Karácsony vezetése alatt patkánytanyává változott a főváros, újra 1000 felett a havi patkánybejelentések száma

Karácsony vezetése alatt patkánytanyává változott a főváros, újra 1000 felett a havi patkánybejelentések száma

2023. október 24., kedd
Karácsony vezetése alatt patkánytanyává változott a főváros, újra 1000 felett a havi patkánybejelentések száma

Négy év folyamatos csökkenés után brutális növekedésnek indult a patkánybejelentések száma. A rágcsálók egyre több óvodába és kórházba törnek be. Az elmúlt három hónap mindegyikében több mint 1000 bejelentés történt, összességében pedig a 3500-at is meghaladta. Mindez köszönhető annak, hogy Karácsony Gergely beleavatkozott egy Tarlós István óta jól működő rendszerbe.

Az előző három hónap adatait összevetve a megelőző évek azonos időszakával, jól látszik, hogy a Tarlós időszakban megkezdett mentesítési program eredményes volt, minden évben csökkent a patkányok száma. A Karácsony adminisztráció a programot leállította, majd kampányígéretének megfelelően visszahozta a Bábolnát, 2023. márciustól újra ez a cég látja el a feladatokat, akik közel öt év munkáját tették tönkre.

Mindössze fél évnyi tevékenységük eredményeként szeptemberben megduplázódott a patkányészlelések száma.

A patkányok aktivitása szezonális csúcsokat mutat, ezért szakemberek szerint mindig az év azonos időszakait kell összehasonlítani. A diagram a főváros adatközlése, valamint a honlapjukon elérhető adatbázis alapján készült.

Októberi adatok alapján már a hosszú hétvége előtt közel 850 patkánybejelentés érkezett, a tendenciát tekintve októberben is 1000 felett várható a patkányészlelés, amely kétszerese lehet a tavaly októberi számoknak, amikor csak 534 eset történt.

Számokkal trükköző céget hozott vissza Karácsony?

A korábbi időszakban nem a bejelentésszámokat tartották nyilván, hanem a szolgáltató cég maga határozta meg, mennyit tekint valós bejelentésnek, azaz szerintük hány esetben kellett tényleg patkány miatt kivonulniuk. 2012-ig nem is volt gond, alacsony volt a patkányok száma, a lakossági patkányészlelések több mint 90%-át valós patkány-előfordulásként minősítette a Bábolna-Bio Kft., magyarán szinte minden bejelentést. Ahogy 2013-tól megugrottak a patkánybejelentések, szinte teljesen megfordult a cég által közölt arány: 2013-2017 közti időszakban csupán a bejelentések 16%-át minősítették megalapozottnak.

2018. őszén robbant a „patkánygate”, amikor az új szolgáltató a főváros elé tárta a valós helyzetet, vagyis a patkányok nagymértékű elszaporodását. A helyzet kezelésére hirdetett programot Tarlós István, amit Karácsonyék a kampányban minden lehetséges módon támadtak, hogy azután a látványos javulás ellenére lecseréljék a szolgáltatót.

Az ügy pikantériája, hogy információink szerint a főváros szakértőjeként egy olyan ember működött közre a most érvényes pályázat és szerződés kidolgozásában – amellyel visszahozták a Bálbolna Bio-t – aki 2019-ben még a cég patkányszámokkal való trükközéséről írt cikket.

Jogosan merül fel a kérdés, egy ilyen cégért miért állt ki ilyen látványosan Karácsony Gergely?

Mindenesetre kijelenthető, Karácsony egy kampányígéretét ezzel biztosan betartotta, visszahozta a Bábolnát, ki tudja miért, amely eredményét mostanra érezhetik a gazdagréti és zuglói óvodások, ahogy több kórház betegei is, mint például a Szent János Centrumkórházé.

Érdemes felidézni Karácsony Gergely 2019-es kijelentését:

Patkány egy szavazókör WC-jében. Budán, az I. kerületben. Egy oktatási intézményben. Nem hiszem, hogy szükség van ennél egyértelműbb jelre, hogy változásra van szükség Budapesten!”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.