Közélet

Egy ritka égi jelenség lesz látható szombat este, érdemes az égboltot fürkészni

Egy ritka égi jelenség lesz látható szombat este, érdemes az égboltot fürkészni

2023. október 28., szombat
Egy ritka égi jelenség lesz látható szombat este, érdemes az égboltot fürkészni

Azt a csillagászati eseményt nevezzük holdfogyatkozásnak, amikor a Hold részben vagy teljesen a földárnyék takarásába kerül. Holdfogyatkozásra mindig csak telihold idején kerülhet sor, amikor a Föld a Nap és a Hold között, vagyis oppozícióban áll. A holdfogyatkozások a leglátványosabb csillagászati jelenségek közé tartoznak.

A holdfogyatkozások két fő típusa van: a teljes, illetve a részleges fogyatkozás. Előbbi idején a földárnyék az egész holdkorongot elfedi, utóbbi esetében azonban csak a Hold kisebb-nagyobb része kerül a Föld árnyékába, de nem a teljes holdkorong. A Hold ilyenkor csak részben lép be a Föld árnyékának belső részébe, a sötétebb árnyékzónába, az úgynevezett umbrába.

Fotó: WIKIMEDIA COMMONS/DANIEL VINCOLETTO

Október 28-án szombaton este ilyen részleges holdfogyatkozást láthatnak azok, akik az égboltra tekintenek. A félárnyék penumbrális része 21 óra 1 perckor éri el a holdkorongot, majd lassan a Hold déli pólusa felől kezd feljebb kúszni.

21 óra 35 perckor kezdődik maga a részlegesség állapota és 22 óra 14 perckor éri el a legnagyobb kiterjedését, ami 22:54-ig lesz megfigyelhető. Az ez követő percben már megkezdi a levonulását a félárnyék a holdkorongról. A részleges fogyatkozás október 29-én vasárnap éjfél után 26 perckor fog véget érni.

Fontos kiemelni: a jelenség egész Magyarország területéról látható lesz, amennyiben nem lesz borult a késő esti égbolt.

Mivel szabad szemmel is jól látható a holdfogyatkozás, így nincs szükség teleszkópra vagy látcsőre a jelenség megfigyeléséhez. Egyébként a következő részleges holdfogyatkozásra 2024 szeptemberéig kell várni, teljes holdfogyatkozás pedig csak 2025 szeptemberében tárul szemünk elé leghamarabb.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.