Közélet

Atvenné az állam a szegedi Wesley iskolát

Atvenné az állam a szegedi Wesley iskolát

2023. október 3., kedd
Atvenné az állam a szegedi Wesley iskolát

Vasárnap írtuk meg, hogy Szeged kormánypárti képviselője szerint van megoldás arra, hogy tovább működjön a szegedi Wesley iskola. Mihálffy Béla akkor azt mondta, hogy Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár segítségét kérte az ügyben. A kereszténydemokrata politikus ismét sikerrel járt el egy szegedieknek fontos ügyben.

https://szegedma.hu/2023/10/az-allam-keszen-all-atvenni-a-wesley-iskolat

A legutóbbi szegedi közgyűlés ugyan 10 millió forintot megszavazott a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) szegedi iskolájának, ez a támogatás azonaban nem lesz elég a további működésre. Az ügyben az Indexnek nyilatkozó Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt mondta, hogy az állam szívesen átveszi az iskola működtetését.

„Amikor a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséganyagi nehézségei elmélyültek,

a tárcánál folytatott tárgyalásokon már felajánlottuk, hogy az érintett iskolákat az állam átveszi, de akkor ezt még elutasították”

– nyilatkozta lapnak Maruzsa Zoltán. Hozzátette, hogy

amennyiben a MET az álláspontját megváltoztatta, és az iskoláját annak megmentése érdekében át kívánja adni az államnak, a szegedi tankerület engedélyt kap az átvételre.

Az államtitkár szerint a MET-nek nincs iskolafenntartási kötelezettsége.

Az utóbbi években a MET komoly anyagi problémákkal küzdött, jelentős köztartozásokat halmozott fel, ráadásul az adóhatóság is inkasszálta a szervezet pénzeit.

A MET által fenntartott iskolák tanárai, illetve dolgozói hónapok óta nem kapják meg teljes fizetésüket és a járulékokat sem fizetik meg utánuk. A MET vezetője, Iványi Gáborkorábban úgy nyilatkozott, hogy a dolgozók csaknem 10 százaléka mondott fel a MET által működtetett intézményeknél, mivel alig tudnak fizetést adni.

A sajtóhírek szerint a szegedi iskolában is felmondott már több tanár. Itt a szülők kezdtek el támogatásokat összegyűjteni az iskolának, mert a diákok egy része sajátos nevelési igényű, és a Wesley-n kívül Szegeden máshol nincsenek ilyen jellegű fejlesztési programok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.