Közélet

174 éve végezték ki az aradi vértanúkat

174 éve végezték ki az aradi vértanúkat

2023. október 6., péntek
174 éve végezték ki az aradi vértanúkat

Az első Orbán-kormány 2001-ben nyilvánította hivatalosan is a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor kivégezték a szabadságharc vértanúit Aradon, avagy a magyar Golgotán - ahogy Kossuth Lajos fogalmazott. Továbbá szintén ezen a napon végezték ki Pesten az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost.

A hadbíróság valamennyi honvéd tisztet kötél általi halálra ítélte, pedig Dessewffynek a fegyverletétele előtt még szabad elvonulást ígértek és az ítéletig bízott is benne, tekintettel lesznek fiatal feleségére és kisgyermekére. Haynau, „bresciai hiéna” a hadbíróság felterjesztése alapján négy ítéletet, Dessewffy Arisztidét, Schwidel Józsefét, Lázár Vilmosét és Kiss Ernőét „különleges kegyből” golyó és lőpor általi halálra változtatta.

Reggel fél 6, sortűz

12 katona sorakozott fel a három honvéd tábornok és egy ezredessel szemben, töltött fegyverrel. Parancsnokuk kardjával kiadott jelzésére dördültek el a lövések. Kiss Ernő kivételével mindhárman élettelenül buktak a földre. Kiss Ernőt csak a vállán érte a lövés, ezért három katona közvetlenül elé állt, és mindhárman újra tüzeltek.

Reggel 6 óra, akasztás

Az ítéletek kimondása, a kivégzések mikéntje és sorrendje részletes meggondolások alapján történt. A legtöbb bosszúságot Damjanich okozta a császáriaknak, ezért őt illette volna az utolsó hely, de Haynau személyes bosszúja ezt is felülírta. Vécsey Károly büntetését azzal súlyosbították, hogy végig kellett néznie társai kivégzését, ezért őt akasztották fel utolsónak. Sorrendben:

  • Poeltenberg Ernő
  • Török Ignác
  • Lahner György
  • Knezić Károly
  • Nagysándor József
  • Gróf Leiningen-Westerburg Károly
  • Aulich Lajos 
  • Damjanich János 
  • Gróf Vécsey Károly 

A vértanú tábornokok akasztásuk előtt sorban elbúcsúztak egymástól. Mivel Vécseynek már nem volt kitől búcsút vennie, a legenda szerint Damjanich holttestéhez lépett, és megcsókolta a kezét. A kivégzést követően elrettentésül az elítéltek tetemét egész nap a bitófán hagyták, közszemlére. Az éj leple alatt az agyonlőtt tábornokokat a sáncárokban, a felakasztott vértanúkat pedig a bitófa tövében, meztelenül földelték el.

A császáriak bosszúja azonban ezzel nem fejeződött be, több kivégzést is végrehajtottak ezt követően mind Aradon, mind országszerte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.